Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Patiënt en geriater: een vertrouwd gevoel

10-1-2019

Anne Schoo (82) werd begin dit jaar door haar huisarts doorverwezen naar dr. Kees Kalisvaart, klinisch geriater bij het Spaarne Gasthuis. “Een hartstikke leuke dokter. Daar kon je nog eens een keertje wat zeggen dat je normaal niet zegt. Daar kon ie wel om lachen”, aldus Anne. En juist dit gevoel is ontzettend belangrijk in de band tussen patiënt en geriater.

Foto: Jean-Pierre Jans

Kees Kalivaart: “Geriatrische patiënten hebben vaak een lange en ingewikkelde voorgeschiedenis. Ze zijn kwetsbaar en beleven bepaalde kwalen anders dan de gemiddelde patiënt. Daarnaast zijn er patiënten met dementie, die het lastig vinden om symptomen te beschrijven. Het is voor hen belangrijk om te weten dat ze alles kunnen zeggen. Als geriater doe je neurologisch, internistisch en psychiatrisch onderzoek. Op al die gebieden kan er iets aan de hand zijn: op één of op allemaal.”

Balans
Het stellen van een diagnose is voor de geriater een vak apart. “Waar ligt het aan? Is dit een gevolg van wat de patiënt heeft, of zijn het bijwerkingen van de verschillende medicijnen? Of is er iets nieuws aan de hand? Dat kan natuurlijk ook. Het is voor mij als geriater dan een soort puzzel om te kijken waar we wat aan kunnen doen. In het geval van Mevrouw Schoo zijn we begonnen met speciale voeding en het afbouwen van bepaalde medicijnen. Het is dan zoeken naar de balans tussen afbouwen en toch een prettige manier van leven kunnen garanderen.”

Stoppen
Daarnaast had dr. Kalisvaart nog een advies. Anne: “Ik rookte al vanaf mijn 14 jaar. Op aanraden van dr. Kalisvaart ben ik begin dit jaar gestopt.” Na 68 jaar was stoppen voor Anne uiteindelijk simpel. “Op een gegeven moment dacht ik: weg met die sigaretten; klaar!” Deze nuchtere aanpak typeert mevrouw Schoo. Dat beaamt ook haar dochter, Jannie Smits. “Dat doet ze met alles. Ze dronk vroeger best wat en van het ene op het andere moment komt ze er niet meer aan.” Jannie was bij elke afspraak van haar moeder aanwezig. Kees Kalisvaart: “Haar dochter is er altijd bij. Je kunt zien dat ze bezorgd is en duidelijk van haar moeder houdt.”

Streefgewicht
Anne kreeg speciale voeding om bij te komen en is inmiddels op gezond gewicht. “Eerst kwam elke week de diëtiste langs om te kijken of ik was aangekomen. Nu komt ze niet meer; ze ziet dat het goed gaat. Kijk, ik ben maar klein. Ik weeg nu 50 kilo en dat is mijn streefgewicht.” Op de vraag of ze nog iets speciaals doet om op gewicht te blijven, antwoordt ze: “Helemaal niks. Ja, lekker veel chocola eten. Heerlijk!”