Sluiten
Thuis in
uw dossier

Coronavirus:

Planetree award voor Spaarne Gasthuis

22-3-2018

Hartrevalidatie in de wijk won vandaag de ‘Spirit of Planetree-award’. Deze landelijke prijs wordt uitgereikt aan vernieuwende initiatieven waarmee een positief verschil wordt gemaakt voor patiënten.

Op de foto: Erna Schell, afdelingshoofd cardiologie en Marga Boomgaard, kwaliteitsfunctionaris hartrevalidatie

Uniek revalidatienetwerk in de regio
Waarom iets alleen doen als je samen meer en beter bereikt? Daarom zette het Spaarne Gasthuis met een aantal fysiotherapeuten een uniek hartrevalidatienetwerk op in de regio. Hartrevalidatie in de wijk heeft als uitgangspunt dat herstel na een cardiologische ingreep zo snel mogelijk van start moet aan, omdat dan de motivatie om de leefstijl aan te passen bij patiënten het grootst is. Een goede bereikbaarheid, dus een praktijk dichtbij huis, speelt daarin een grote rol.

Peter van Barneveld, voorzitter raad van bestuur: “Als Spaarne Gasthuis vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk samen te werken met regionale zorgverleners. Wij zijn van mening dat daardoor onze patiënten de zorg krijgen die zij willen en nodig hebben. En dat op de plek die voor hen het meest toereikend en aangenaam is. Hartrevalidatie in de wijk is hier een prachtig voorbeeld van.”

Sneller en beter herstel
Een van de initiatiefnemers van het netwerk is cardioloog Jon Funke Küpper. “Mensen zijn vaak onzeker na een behandeling aan het hart”, vertelt hij. “Ze hebben veel vragen zoals: wat kan ik nog, belast ik mijn hart niet te veel, wat is veilig? Een goed revalidatieprogramma kan ze daarbij helpen. Behalve de cardioloog en fysiotherapeut zijn er ook diëtisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en waar nodig psychologen of maatschappelijk werkers bij betrokken. Voor elke patiënt een programma op maat. Uit onderzoek weten we dat mensen die zo’n revalidatieprogramma volgen sneller en beter herstellen van hun ingreep. Heel erg belangrijk dus.”

Over de Planetree Awards
Eén keer per jaar reikt Planetree de Planetree Awards uit voor de meest bijzondere en innovatieve projecten op het gebied van mensgerichte zorg. Deze awards zijn bedoeld als stimulans en erkenning voor zorgverleners om (vernieuwende) patiëntgerichte initiatieven in praktijk te brengen. Vandaag werden de winnaars bekend gemaakt. Iedereen kon tot 22 februari een stem uitbrengen op deze projecten via de website van Planetree.