Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Reken af met incontinentie

9-11-2017

Over urineverlies praten is nog steeds een taboe. Toch hebben erg veel vrouwen, met name boven de 35 jaar, ermee te kampen. Slechts éénderde van hen zoekt hulp, de anderen proberen ‘ermee te leven’. Het bekkenbodemteam van het Spaarne Gasthuis biedt in veel gevallen een oplossing voor deze veel voorkomende klacht.

Incontinentie kan meerdere oorzaken hebben. Verzwakte bekkenbodemspieren of een verzakking van de schedewand zijn hier voorbeelden van. Maar ook een verkeerd leefpatroon, obstipatie of overgewicht kan incontinentie veroorzaken. Anneke van Wilpen is continentieverpleegkundige in het Spaarne Gasthuis en weet alles van de problemen rond urineverlies. Samen met het ‘bekkenbodemteam’ helpt ze vrouwen én mannen met incontinentieproblemen. “In ons team werken de uroloog en gynaecoloog samen met de continentieverpleegkundigen. Soms schakelen zij ook andere specialisten in zoals een procto-chirurg, maag-darm-leverarts, revalidatiearts of een sexuologe. Samen kunnen we de meeste vrouwen goed helpen.”

Snel duidelijkheid

Op de incontinentie- en bekkenbodempolikliniek krijgt een patiënt twee afspraken binnen één week. Tijdens de eerste afspraak bespreekt ze met de continentieverpleegkundige haar klachten aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. Bij de tweede afspraak ondergaat ze – afhankelijk van de klachten – een aantal onderzoeken. Daarna volgt een gesprek met de uroloog en de gynaecoloog. Zij bespreken de uitslagen en de patiënt gaat de deur uit met een behandeladvies.

Schaamte

Van Wilpen: “Veel vrouwen schamen zich voor hun urineverlies, waardoor zij in een sociaal isolement kunnen raken. Door de schaamte durven ze niet naar de huisarts en ze proberen hun probleem op te lossen met bijvoorbeeld maandverband. Maar incontinentiemateriaal is veel beter geschikt tegen urineverlies en wordt mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Bovendien is er in veel gevallen ook behandeling mogelijk die de problemen verlicht of zelfs wegneemt.” Soms is het probleem eenvoudig op te lossen door het aanpassen van drinkgewoontes of door vaker naar de WC te gaan. Maar het kan ook zijn dat de bekkenbodem verzwakt is door een bevalling of de menopauze. Een remedie voor deze vorm van incontinentie is het trainen van bepaalde bekkenbodemspieren met hulp van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Mocht dat niet het gewenste resultaat hebben, dan kan de gynaecoloog of de uroloog operatief een bandje aanbrengen onder de urinebuis. Deze wordt hierdoor ondersteund en de patiënt krijgt weer controle over het plassen. Van Wilpen: “Deze techniek helpt een groot percentage vrouwen blijvend van hun urineverlies af”