Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Respect en compassie

23-9-2019
Foto Marja van Diemen

Door Marja van Diemen

Afdelingshoofd vaatchirurgie

Marja van Diemen is al jaren leidinggevende op de afdeling vaatchirurgie. Zij heeft een duidelijke visie over het roken in het ziekenhuis, waarover ze graag in gesprek gaat.

“Ik heb als leidinggevende te maken met 2 groepen op mijn afdelingen: collega’s en patiënten. Naar de eerste groep ben ik best wel duidelijk. Je hebt een voorbeeldfunctie in het ziekenhuis en tijdens je werk gedraag je je professioneel. Daar hoort in de zorg bij dat je niet naar rook ruikt. Duidelijkheid met zo’n grote groep medewerkers en jonge studenten is net zoals andere zaken die bij je zorgprofessie en uitstraling horen belangrijk. Thuis mag je natuurlijk doen wat je zelf wilt.

Groeimodel

Toch is dit ‘niet-roken’ niet van de een op de andere dag gerealiseerd op onze afdelingen, want lang was roken heel normaal in het hele ziekenhuis. Maatschappelijk is er de afgelopen jaren een hoop veranderd en dat hebben we natuurlijk regelmatig in het teamoverleg besproken. Via dit ‘groeimodel’ zijn we gekomen waar we nu staan en ik denk dat de openheid en het bespreken met elkaar een heel goede ontwikkeling is geweest.

Nicotinepleisters

De patiëntengroep op de vaatchirurgie is een ander verhaal. Dat zijn patiënten die vrijwel allemaal roken of hebben gerookt, wat vaak ook de oorzaak van hun vaatproblemen is. Zij hebben te maken met een zeer ernstige verslaving die ze niet even ‘opzij’ kunnen zetten tijdens de opname in het ziekenhuis. Natuurlijk bespreken artsen dit vaak al voor de opname en kijken we hoe zij de rookvrije periode kunnen overbruggen. Bijvoorbeeld met nicotinepleisters. Dat is dan een proces wat al voor de opname wordt ingezet.

Het gesprek aan gaan

Het is heel makkelijk om te zeggen dat onze patiënten gewoon moeten stoppen met roken. Maar zo werkt het niet met een zware verslaving. Patiënten gingen soms met familie de afdeling af om buiten te roken. Dat kan per 1 oktober niet meer op ons terrein. Ik vind het heel belangrijk dat wij patiënten met respect en compassie aanspreken. Vaak is er sprake van angst en paniek over hun medische situatie, ze hebben soms slechte berichten gehad. Daar moet je wel begrip voor hebben.

Meer over

Rookvrij