Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Sociale begeleiding voor oncologiepatiënt

6-6-2018

Patiënten en hun naasten die met kanker worden geconfronteerd, krijgen te maken met onzekerheden, verdriet en vooral veel vragen. Het dagelijks leven raakt ontregeld en er kunnen spanningen ontstaan. Het tijdig signaleren en onderkennen van psychosociale problemen is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van leven én voorkomt onnodig leed. Daarom zijn het Spaarne Gasthuis en het Adamas Inloophuis als eerste in Nederland een strategische samenwerking aangaan, waarin aan patiënten medische én psychosociale ondersteuning wordt aangeboden in het oncologiecentrum van het Spaarne Gasthuis.

Onderscheidend in aanvullende zorg

In het Spaarne Gasthuis en de nevenvestiging van het Antoni van Leeuwenhoek in Hoofddorp zijn speciaal opgeleide vrijwilligers van het Adamas Inloophuis aanwezig in de wachtkamers en bij de dagbehandeling. De vrijwilligers zijn bij Adamas opgeleid en weten – vaak uit eigen ervaring – wat de impact van kanker is. Zij bieden een luisterend oor, geven waar nodig advies, of bieden psychosociale ondersteuning. Daarnaast kunnen zij in het oncologiecentrum als buddy fungeren voor patiënten. De vrijwilligers van het Adamas Inloophuis zijn laagdrempelig benaderbaar omdat patiënten geen afspraak hoeven te maken en de vrijwilligers op de diverse afdelingen rondlopen. De vrijwilligers zijn herkenbaar en voelen vaak aan of iemand interesse heeft in een gesprek. Patiënten zijn welkom op elk voor hen gewenst moment en geven geen medische informatie.

7 juni werkbezoek

Andere IPSO inloophuizen en ziekenhuizen in Nederland hebben inmiddels interesse in een soortgelijke samenwerking. Op 7 juni a.s. is er een werkbezoek waar beide partijen geïnformeerd worden door het Spaarne Gasthuis en Adamas Inloophuis wat de kansen en uitdagingen zijn. Op deze manier hopen we dat formele zorg en informele zorg meer met elkaar gaat samenwerken om de patiënt te ondersteunen in het ziekenhuis. Mocht u als journalist aanwezig willen zijn bij deze bijeenkomst dan bent u van harte welkom tussen 10.45 en 14.00 in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.