Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Spaarne Gasthuis houdt patiënten met kanker in beweging

6-11-2020

Het Oncologiecentrum van het Spaarne Gasthuis is een hometrainer rijker. In samenwerking met het Nationaal Fonds tegen Kanker houden zij patiënten met kanker in beweging.

Op de afdeling chirurgische oncologie wordt gewerkt volgens het Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) programma. Dit betekent letterlijk: versneld hersteld na operatie. Binnen de chirurgische oncologie staat bewegen na een operatie centraal. De patiënt kan op deze manier alvast een start maken met de revalidatie tijdens de opname in het ziekenhuis. Door de basisconditie op peil te houden, doorstaat de patiënt de operatie beter en zal ook het herstel ná de operatie sneller verlopen. Met de komst van de hometrainer zorgt het Spaarne Gasthuis ervoor dat de patiënt tóch zo beschermt is dat zijn/haar conditie niet minder wordt.

De doelen van het Nationaal Fonds tegen Kanker sluiten hier goed bij aan. Deze organisatie zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Zij vinden dat naast voeding en geestelijke gezondheid ook bewegen een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het verbetert de kwaliteit van leven, de stemming en vermindert angst en depressie. Tevens geeft bewegen het gevoel zelf iets te kunnen doen na de diagnose kanker.

Dr. De Korte, Gastro-intestinale chirurg in het Spaarne Gasthuis, is blij met de komst van de hometrainer: “Wat een goed initiatief! Dit past heel goed in het ERAS-programma. Door weinig te bewegen en op bed te liggen na een operatie verlies je snel heel veel spiermassa. Vroege mobilisatie gaat dit deels tegen en zorgt voor sneller herstel. Alles wat hieraan bijdraagt is mooi meegenomen. Beweegapparatuur zorgt ervoor dat patiënten zelf sneller beginnen met mobiliseren.”

Meer over

Oncologie