Sluiten
Thuis in
uw dossier

Spaarne Gasthuis opent Hospital Control Center

26-8-2020

Midden in de coronacrisis groeide de vraag in de organisatie om op een centrale plek meer inzicht te krijgen in de patiëntenstromen en personele capaciteit. Dit kan sinds kort in het Hospital Control Center (HCC) op onze locatie in Haarlem Zuid. Daar worden beschikbare bedden en personeel bij elkaar gebracht.


Foto: Wim de Boer, projectleider HCC (l) en Michiel Stolten, afdelingshoofd roosterbureau (r)

Het inrichten van een HCC stond al op de planning, maar de crisis heeft er toe geleid dat het oprichten van het HCC, in samenwerking met Performation, een vlucht heeft genomen. Margreet de Geus, manager Integraal Capaciteits Management: “Tijdens de crisis was er op de nieuwe corona afdelingen en op de IC personeel nodig dat normaal gesproken ergens anders in het ziekenhuis werkt. We moesten de lasten zo goed mogelijk verdelen. Zo kwamen er bijvoorbeeld veel minder patiënten binnen op de spoedeisende hulp. Daardoor konden medewerkers van de spoedeisende hulp op de IC werken. Tijdens een eventuele tweede golf kan het HCC weer een grote rol spelen. Hier komen verschillende teams centraal samen om op basis van realtime informatie besluiten te nemen.”

Knelpunten signaleren

Naast het monitoren van de actuele situatie kan in het HCC ook een aantal dagen vooruit worden gekeken. Medewerkers uit verschillende disciplines werken samen om knelpunten in capaciteit vroegtijdig te signaleren en op te lossen. Voor de kliniek in Haarlem Zuid betekent dit dat er minder pieken en dalen in de werkdruk zijn en de beschikbare beddencapaciteit efficiënter wordt benut.

Inzicht in complete keten

We blijven werken aan de doorontwikkeling van het HCC, zodat er inzicht komt in totale in-, door- en uitstroom van patiënten op al onze locaties. Door inzicht te creëren in de keten kan het gebruik van de verschillende capaciteiten, waaronder spreekuren, operatiekamers, personeel en bedden, op elkaar worden afgestemd en zo goed mogelijk worden benut. Zo zorgen we ervoor dat onze patiënten de juiste zorg op de juiste plaats krijgen.