Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Spaarne Gasthuis start met Virtuele Fractuur Kliniek

10-11-2021

Vanaf november start de spoedeisende hulp van het Spaarne Gasthuis met de Virtuele Fractuur Kliniek. Patiënten die met relatief simpele en stabiele letsels worden gezien op de SEH worden nu vaak standaard na een week op de polikliniek traumachirurgie of de gipskamer teruggezien. Dit is alleen niet altijd noodzakelijk. Ook krijgen deze patiënten regelmatig een gipsbehandeling, terwijl nieuwe inzichten laten zien dat een meer functionele behandeling met bijvoorbeeld een brace ook goed en veilig is.

Nico Sosef, traumachirurg, is enthousiast over de Virtuele Fractuur kliniek. Hij legt uit: “Om patiënten en hun naasten onnodig ziekenhuisbezoek of onderzoek te besparen, patiënten meer eigen regie te geven en zorg op maat te leveren, gaan we patiënten vanaf de SEH met goede informatievoorziening direct ontslaan. Zij komen dus niet meer terug op de polikliniek. De informatievoorziening verloopt dan grotendeels via de gratis Virtual Fracture Care app. Onder andere het OLVG in Amsterdam en het St Antonius in Nieuwegein hebben hier al goede ervaringen mee.

Ook patiënten zijn lovend. Quincy Bakker verstuikte zijn enkel tijdens het voetballen. Hij kreeg verband en het verzoek de app te downloaden. “Het is een handige en gebruiksvriendelijke app. In de app staat uitleg over verschillende letsels, welke verbanden en braces je hebt en ik kreeg instructies met oefenfilmpjes om mijn herstel te bevorderen.”

Breuklijn bij vragen

Sosef vervolgt: “Uiteraard kan de patiënt bij vragen altijd bij ons terecht. Hiervoor hebben we een speciale ‘breuklijn’ opgericht. Door te bellen met de breuklijn kan de patiënt laagdrempelig hun vraag stellen en indien nodig alsnog een controle afspraak plannen.”