Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Kerkdiensten stoppen

27-12-2017

Het Spaarne Gasthuis stopt per 1 januari 2018 met de tweewekelijkse kerkdiensten op locatie Haarlem en Hoofddorp. Reden hiervoor is de daling van het aantal deelnemende patiënten op beide locaties en personele bezetting.

“Met pijn in ons hart hebben we dit besluit genomen, maar er zijn weken geweest dat we soms maar een paar patiënten hadden. De inspanning die wij daarvoor moeten doen staat niet in verhouding tot het aantal patiënten dat wij willen bereiken. Wij zijn er als geestelijk verzorgers voor alle patiënten van het ziekenhuis. Belangrijk is dat we onze aandacht goed verdelen en dat vraagt om herbezinning,’ aldus Petra Renes, geestelijke verzorger en dominee van het Spaarne Gasthuis.

Renes geeft aan dat zij het ook jammer vindt dat er een einde komt aan de kerkdiensten. “We zien een groeiende honger naar geloof, levensverdieping en levensvragen, zeker in een ziekenhuis. Maar de manier waarop mensen dit willen vormgeven in hun leven verandert. Een kerkdienst is dan niet altijd meer de vorm waarvoor men kiest. Ook voor de kerken is dit een uitdaging op dit moment. Dit betekent dat wij als ziekenhuis meegaan in deze maatschappelijke verandering.” Renes doelt daarmee op een toenemende vraag van patiënten naar persoonlijke begeleiding en rituelen aan het bed. ”Ons team geestelijk verzorgers in het Spaarne Gasthuis heeft het drukker dan ooit.”

De geestelijk verzorger geeft aan dat zij op zorgvuldige wijze in het afgelopen jaar met vrijwilligers en andere betrokkenen hebben toegewerkt naar de afronding van de kerkdiensten. “Aanstaande zondag hebben wij de laatste dienst in Hoofddorp en in het nieuwe jaar nemen wij afscheid van elkaar met een passend cadeau en een buffet. Het wordt een afscheidsviering en afscheid nemen is nooit leuk. Tegelijkertijd komt er altijd iets moois en nieuws voor terug. Het zou zomaar kunnen zijn dat met kerst 2018 opnieuw een kerstviering wordt georganiseerd. De kerkzaal blijft een bezinningsruimte die het van oorsprong is.”

Het Spaarne Gasthuis biedt geestelijke verzorging voor patiënten en hun familie- en vriendenkring. Ook voor ouders van opgenomen kinderen, patiënten van de polikliniek en medewerkers van het Spaarne Gasthuis. Daarnaast biedt het ziekenhuis een bidkapel, stilteruimte, een islamitische gebedsruimte en lichttuin.