Sluiten
Thuis in
uw dossier

Spaarne Gasthuis voert no-show beleid in

22-4-2013

Na een geslaagde proef op verschillende poliklinieken en afdelingen, voert het Spaarne Ziekenhuis, het huidige Spaarne Gasthuis per 1 mei 2013 het no-showbeleid voor het hele ziekenhuis in. Dit betekent dat patiënten die zonder afmelding hun afspraak niet nakomen, een factuur van 45 euro ontvangen. Wanneer het 06-nummer bekend is, krijgen patiënten als geheugensteuntje 48 uur van tevoren een sms van het ziekenhuis. De afspraak kan tot 24 uur van te voren worden afgezegd.

Helaas komt het regelmatig voor dat patiënten zonder bericht wegblijven voor een afspraak op de polikliniek. In 2011 waren dat voor het Spaarne Ziekenhuis, het huidige Spaarne Gasthuis, zo’n 18.000 afspraken. En dat kost niet alleen geld, maar ook tijd die niet meer benut kan worden voor andere patiënten.

Van 15 september tot 15 december 2012 liep een proef met het no-showbeleid op de poliklinieken dermatologie, revalidatiegeneeskunde en bij de paramedische diensten (dat zijn afdelingen als fysiotherapie, ergotherapie, medisch maatschappelijk werk, diëtetiek en logopedie). Het aantal ‘no shows’ daalde met 30 tot 40% bij de poliklinieken. Bij de paramedische diensten was de daling zelfs spectaculair: van 11,1% naar 1%. De reacties van patiënten op het no-showbeleid waren positief. De herinnerings-sms werd erg gewaardeerd en er was begrip voor het beleid om een factuur te sturen. Ook voor het Spaarne Ziekenhuis, het huidige Spaarne Gasthuis, levert dit beleid voordeel op: het kan op deze manier voorkomen dat patiënten onnodig lang op de wachtlijst staan.

De invoering van het no-showbeleid past bij de wensen van minister Schippers van VWS. In de Kamerbrief van 11 april 2012 over kostenbewustzijn verzocht zij zorginstellingen om de no-show aan te pakken.