Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Spaarne Gasthuis zegt papieren recept vaarwel

14-7-2020

Vanaf 1 juli is het Spaarne Gasthuis in samenwerking met de Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen (SAHZ) als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland gestart met het E-recept. Vanaf dat moment is het elektronisch verzonden bericht een geldig recept en vervangt dit de papieren versie. Met het invoeren van het E-recept gaat uitwisseling van recepten sneller en hoeven patiënt en arts hiervoor niet bij elkaar in de buurt te zijn.

Spaarne Gasthuis, E-recept

Hoe werkt het E-recept?

Hylke Jan Kingma, ziekenhuisapotheker: “De patiënt beslist bij bezoek aan het Spaarne Gasthuis zelf naar welke apotheek de arts het recept stuurt. Vervolgens verstuurt de arts het recept in een beveiligd bericht naar de afgesproken apotheek. Daar kan de patiënt de medicatie ophalen. Bepaalde geneesmiddelen worden uitsluitend via de apotheek in de hal van het Spaarne Gasthuis verstrekt. De arts informeert de patiënt hierover.”

Onderlinge digitale gegevensuitwisseling

Met de komst van het E-recept sluit het Spaarne Gasthuis aan op de landelijke standaard voor elektronisch receptenverkeer. Het Spaarne Gasthuis draagt zo samen met de regioapotheken bij aan het bevorderen van digitale gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgverlener en tussen zorgverleners onderling. In deze tijd van corona biedt het E-recept ook uitkomst voor de patiënt, aangezien afspraken vaker telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. De patiënt heeft het papieren recept nu niet meer nodig om zijn of haar medicatie op te halen bij de apotheek.

Samenwerken

Het Spaarne Gasthuis, de SAHZ en de apotheken hebben met elkaar afgesproken onder welke voorwaarden zij recepten elektronisch uitwisselen. Het versturen en ontvangen van recepten moet onder andere via een beveiligde lijn plaatsvinden. Ook is het belangrijk dat beide partijen op dezelfde manier werken. Zo wordt ervoor gezorgd dat het recept én geleverde geneesmiddel veilig en met de juiste instructies door de patiënt kan worden gebruikt.

Het E-recept is een samenwerking van het Spaarne Gasthuis, Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen, Coöperatieve apothekersvereniging Haarlem en omgeving, Vereniging eerstelijns apothekers Rijnland en Stichting samenwerkende apothekers Haarlemmermeer.

Meer over

Apotheek