Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Spaarne Gasthuis zet digitale stap in maken van afspraken

9-11-2021

Patiënten van het Spaarne Gasthuis kunnen sinds een maand hun eigen radiologie onderzoeken inplannen, zoals een röntgenfoto, MRI, CT scan, echo en mammografie. Met deze nieuwe ontwikkeling kunnen patiënten zelf hun agenda bepalen en zorgt het voor minder administratieve last in het ziekenhuis.

PET CT scan, Spaarne Gasthuis

“Wij zijn er trots op dat we deze nieuwe technologische ontwikkeling in een razendsnel tempo hebben weten te realiseren. Dit was dankzij een adequate team van technische en medisch specialisten die innovatief durfden te denken. Wij zijn hiermee voorloper in Nederland en verwachten dat andere ziekenhuizen ons snel zullen volgen,” aldus radioloog Wouter de Monyé van het Spaarne Gasthuis.

De afspraken kunnen gemaakt worden via de persoonlijke digitale omgeving van MijnSpaarneSasthuis. “Normaal gesproken kost het inplannen van een patiënt door een medewerker circa 5 tot 25 minuten en kost het patiënten vaak veel tijd doordat ze soms aan de telefoon moeten wachten en samen met een medewerker moeten zoeken naar een geschikte tijd. Als je je realiseert dat er dagelijks ongeveer 500 afspraken in worden gepland dan kun je je voorstellen wat een tijdwinst dit oplevert.”

De eerste weken zijn volgens De Monyé al een succes. Wat je ziet is dat er binnen 3 weken al 165 mensen zelf hun afspraken voor MRI hebben ingepland zonder dat we hen op de hoogte hebben gesteld dat dit mogelijk was.

Binnen de muren van het ziekenhuis draait het volgens De Monyé steeds meer om de inzet van slimme techniek. Technisch gezien beschouwt de radioloog dit als een voorbeeld voor hoe we op een toch eenvoudige manier innovaties kunnen doorvoeren. “We hebben met een heel enthousiast team binnen het ziekenhuis dezelfde focuspunt gehad. Als alle neuzen dezelfde kant opstaan, kun je grote slagen maken.”