Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Symbolisch licht voor patiënten en naasten

21-4-2020

Van woensdag 22 april tot en met dinsdag 12 mei stralen vanaf het dak van het Spaarne Gasthuis in Haarlem Zuid elke avond, voor 10 minuten, drie grote lichtbundels naar de hemel. De eerste week om 21:40 uur, de tweede week om 21:50 uur, de derde week om 22:00 uur. Deze lichtstralen hebben de kleuren wit, groen en blauw. Ze staan symbool voor onze coronapatiënten en de medewerkers die hen op dit moment verzorgen (groen en blauw) en voor de patiënten die zijn overleden (wit).

Medeleven tonen

Verpleegkundige Itziar Bendoiro Echeverría bedacht tijdens een bootcamp voor verpleegkundigen over covid-19 hoe mooi het zou zijn als het ziekenhuis hun medeleven aan de families kan tonen, en iets terug kan doen in deze vreemde tijden. “Het feit dat patiënten geen bezoek kunnen ontvangen, raakt ons als medewerkers. In de media zijn coronapatiënten en overledenen vaak slechts nummers. Maar voor hun families zijn het geen getallen; zij zijn een liefdevolle moeder, een zorgzame opa of de liefde van hun leven. Voor ons zijn het mensen met elk hun eigen verhaal. De medewerkers van de Spaarne Gasthuis Academie zijn samen met het team mensgerichte zorg en de afdeling communicatie met dit idee aan de slag gegaan en heeft met deze achterliggende gedachte een prachtig gebaar ontworpen en uitgevoerd.”

Symbolische band met thuisfront

Als ziekenhuis hechten we waarde aan aandacht voor de patiënt, in alle omstandigheden: dat is mensgerichte zorg. “Wanneer je geliefde in het ziekenhuis is opgenomen met corona, kun je er vanwege de veiligheid niet naartoe. Dat is vaak hartverscheurend, want je weet hoe hard iemand jou nodig heeft,” zegt bestuursvoorzitter Ivo van Schaik. “Ons ziekenhuis plaatst daarom gedurende drie weken lichtstralen op het dak van de locatie Haarlem Zuid. De lichtstralen zijn een symbolische band tussen de patiënt en het thuisfront: ze zijn van ver te zien zodat je het gevoel hebt toch iets dichter bij je geliefde familielid of vriend te zijn.”

Eerbetoon

Naast dat het licht symbool staat voor de coronapatiënten en de medewerkers die hen verzorgen, is de witte lichtbundel een eerbetoon van de medewerkers aan de overledenen en hun nabestaanden. De lichtbundels zullen in de verre omtrek van Haarlem te zien zijn.

Gedicht

Speciaal voor deze drie weken met licht en voor alle patiënten, medewerkers en nabestaanden schreef de Haarlemse schrijfster Judith van der Wildt dit gedicht:

waar helden worden
geboren
waar dappere strijders
sterven

waar zij die moeten worden
losgelaten
tot het einde worden
vastgehouden

waar wordt
overwonnen
waar soms alleen
verliezers zijn

waar wij ons met licht verbinden
aan zij die zorgen
zij die lijden
zij die verloren

daar blijven wij strijden