Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Te oud voor de poli

29-11-2017

Jelle Nijssen is nu achttien en onlangs was zijn laatste bezoek aan de Upside Down Poli. “Ik ben er te oud voor”. Vanaf zijn geboorte is hij al onder behandeling in het Spaarne Gasthuis.

Jelle, Peter de Winter, arts, spreekkamer, downspreekuur

In 2009 startte kinderarts Peter de Winter de Upside Down poli met een team van verschillende specialisten om samen eventuele problemen sneller te herkennen en te behandelen. “Dan heb je echt affiniteit met kinderen met Down”, vindt Jelle’s vader Erik. “Eens per jaar krijgen we de uitnodiging met afspraken bij de kinderarts, orthopedagoog, logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, oogarts en kno-arts. Alles zit bij elkaar, je loopt het in een ochtend af. Dat gaat op een ongedwongen manier en in een prettige sfeer, ook voor Jelle. En wij hebben een gesprekspartner, kunnen ervaringen uitwisselen, ook met andere ouders.”

Moeder Jet: “Jaarlijks gebruik kunnen maken van de expertise van al die specialisten voelt goed. Nu is hij een gezonde kerel, maar toen Jelle jonger was had hij longproblemen. Daar is hij gelukkig overheen gegroeid. Het bloedprikken was voor hem alleen een drama.” Erik: “Dat gebeurt inmiddels bij het bloedlab, maar het is misschien een idee om dat los te koppelen van deze leuke ochtend. Hij vond het fijn om iedereen weer even te zien. Ook die fysiotherapeute die hem niet behandelde, maar hem wel ooit een tip gaf over zijn houding met lopen. De laatste keer vertelde Jelle de orthopedagoog over zijn werk. In het winkeltje van verzorgingshuis De Rijp in Bloemendaal en sinds kort ook bij Brownies & downieS in Haarlem. Toen ze vroeg of ze hem nog ergens mee kon helpen, zei Jelle dat hij die cursus in de Hartekamp nog wel eens wilde, over seksualiteit en intimiteit. Hij voelt zich dus op zijn gemak, en krijgt aandacht.” Op de vraag welke dokter de aardigste was, is Jelle duidelijk: “Dokter de Winter!”