Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Telemonitoring maakt maatwerk mogelijk

14-12-2021

Al sinds jaar en dag werkt een team van kinderartsen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten en psychologen samen in het KinderDiabetesCentrum van het Spaarne Gasthuis. Jaarlijks begeleiden zij 24/7 zo’n 200 kinderen met diabetes, met name diabetes type 1. Telemonitoring is daarbij inmiddels vanzelfsprekend: thuis wordt de bloedglucose gemeten en voorafgaand aan het consult via een app doorgestuurd naar diabetesverpleegkundigen zoals Harald Coenraads.

 

“Op basis van die data kunnen we eerder zien hoe het met de patiëntjes gaat en alvast bespreken of en hoe we moeten bijsturen”, vertelt Coenraads. “Meestal spreek ik ze telefonisch of via beeldbellen. Alleen als het echt nodig is, komen de kinderen voor het consult naar het ziekenhuis.”

Door telemonitoring is er volgens Coenraads meer tijd voor de kinderen die dat echt nodig hebben: “We hebben nu een beter beeld van welke kinderen we vaker moeten zien. Waar de een door monitoring op afstand niet hoeft te komen, hebben we meer ruimte voor de ander.” Harald ziet dat door telemonitoring de lijntjes met zijn patiënten ook korter zijn: er zijn meer verschillende vormen van contact. Coenraads: “Je moet natuurlijk bewaken dat je door zorg op afstand niet uit beeld verdwijnt, vooral bij tieners is dat een aandachtspunt. Anderzijds merk ik juist dat telemonitoring de zorg laagdrempeliger maakt en ervoor zorgt dat ik in contact blijf. Waar ik eerst in de spreekkamer er geen woord uit kreeg, hangen ze aan de telefoon ineens hele verhalen op.”

Met sommige patiënten kijkt Coenraads real time mee. Zij scannen met hun telefoon een sensor op hun lichaam en hij kan meteen de gegevens inzien op zijn computer. Coenraads: “De technologie gaat razendsnel. Onze patiëntjes gebruiken dan ook verschillende meters, sensoren en pompen, en werken met verschillende telemonitoringssystemen. Voor ons is dat soms lastig, omdat we op wel zes verschillende systemen moeten inloggen. Maar diabeteszorg is maatwerk, en telemonitoring maakt dat mogelijk.”