Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Thuismonitoring voor zwangere vrouwen

22-3-2022

Een hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap. Het kan gevaarlijk zijn voor moeder en kind. Daarom is het belangrijk dat vrouwen met een hoge bloeddruk regelmatig hun bloeddruk controleren.

Zwangere vrouwen met een verhoogde kans op hoge bloeddruk kunnen in de MijnSpaarneGasthuis app thuis hun bloeddrukwaardes invullen. Hiervoor krijgen vrouwen een bloeddrukmeter mee naar huis. Wanneer uit de metingen of vragenlijst blijkt dat je gezondheid achteruit gaat krijgt de arts hier een melding van. “Thuis monitoren in plaats van steeds naar de polikliniek te moeten komen voor controle geeft vrijheid, flexibiliteit en controle,” aldus Angelique Super, productowner in het Spaarne Gasthuis.

Pieter Kees de Groot, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis: “Tijdens de Corona crisis hebben we kritisch gekeken naar alle controles die we in het ziekenhuis deden. Want minder contact en meer afstand zorgde voor minder besmettingen. Zo kwamen we op het idee om ook in deze risicogroep de metingen naar thuis te verplaatsen. Dit bevalt zo goed dat we dit nu standaard aanbieden aan deze specifieke groep. In 2021 hebben 34 zwangeren gebruik gemaakt van deze service.

De Groot vervolgt: “Het thuis meten maakt adequaat ingrijpen mogelijk, waarbij onnodig ziekenhuisbezoek en soms zelfs opnames kunnen worden voorkomen. Door het gebruik van de MijnSpaarneGasthuis app – in combinatie met een bloeddrukmeter voor thuis – belasten we zwangeren ook minder, want ze hoeven minder vaak naar de polikliniek te komen.”