Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Verfrissende tips voor thuiswerken tijdens een hittegolf

Publiceerdatum

Drukte op de weg, volle stranden en volop boten op het water. Nederland zoekt massaal verkoeling tijdens de eerste hittegolf van het jaar. Maar er moet ook gewerkt worden.

Prima, als je op kantoor een goede airco hebt, maar door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. De hitte kunnen we helaas niet wegnemen maar met deze tips wordt het thuiswerken hopelijk een stuk aangenamer.

Werk flexibel

Veel bedrijven lassen een tropenrooster in. Als het werk het toelaat begin je iets eerder waardoor je vroeg kunt stoppen. Je begint bijvoorbeeld om 7 uur in plaats van om 9 uur. Opstaan is misschien iets lastiger maar de reistijd heb je nu niet. Of las een lange pauze in die je in de avond, wanneer het koeler wordt, weer inhaalt. Zo geniet je, net als de rest van Nederland, van een paar uurtjes zon, schaduw of verkoeling in het water.

Slim ventileren

Om het in huis zo koel mogelijk te maken kun je het beste de ramen en gordijnen dicht houden. Op deze manier blijft de warme lucht buiten. In de avond of vroeg in de ochtend is het meestal wat koeler buiten. Lucht dan alles goed door.

Goed blijven drinken

Wees alert op uitdrogingsklachten als: misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid. Bij warm zomerweer is water je beste vriend, je zweet namelijk meer dan anders. Normaal gesproken heb je ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Op hete dagen is het goed om ten minste 2 liter water te drinken om uitdroging te voorkomen. Thee kan ook. Niet iedereen krijgt vanzelf dorst dus is het belangrijk om ieder uur een glaasje water te drinken.

*Let op: bel direct je huisarts of spoedeisende hulp als je ernstige uitdrogingsverschijnselen (o.a. verwardheid, flauwvallen of bewusteloosheid) herkent bij een ander.

Opfrisser

Heb je écht verkoeling nodig? Koel je voeten dan af en toe in een teiltje (ijs)koud water. Je hele lijf frist hiervan op en je kunt er weer tegenaan! Mensen die geen airco hebben maar wél een ventilator maken er heel gemakkelijk zelf een. Vries wat flessen water in en leg ze daarna in een grote teil. Wanneer je de draaiende ventilator er voor zet geeft het verkoelend briesje. Heerlijk!

Je kunt de hitte het effectiefst bestrijden door rustig te blijven en lichamelijke inspanningen te beperken.