Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Toveren op de geriatrie

11-10-2018

Een langgekoesterde wens op de afdeling geriatrie is dankzij de Vrienden Spaarne Gasthuis in vervulling gegaan. Activiteitenbegeleidster Nancy Langbroek vertelt: “Dankzij de hulp van de Vrienden en de vele donaties hebben we de tovertafel kunnen kopen.”

 

Beamer met sensoren

De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen. In het kastje zitten een beamer, infrarood sensoren, een luidspreker en een processor waarmee interactieve spellen op tafel worden geprojecteerd. Zo worden ouderen gestimuleerd om te bewegen, na te denken, samen te werken en te spelen. De Tovertafel begint zelf het spel, omdat mensen met bijvoorbeeld dementie vaak moeite hebben om initiatief te nemen. Ook geeft de tafel regelmatig prikkels zodat mensen die even afgedwaald waren, weer actief meedoen.

Magisch effect

Nancy: “De spellen brengen een heleboel vrolijkheid en plezier bij ons op de afdeling. Bovendien zie ik ook magische dingen bij onze patiënten gebeuren. Zo veegde een dame, die eerder haar handen bijna niet bewoog, zo de virtuele bloemen van tafel. Prachtig toch?”