Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Van alle markten thuis

11-12-2019
Profielfoto SEH-arts Sjoerd Bakker

Door Sjoerd Bakker

SEH-arts

Bron: HIK Magazine no 18 – december 2019

Sjoerd Bakker volgde de opleiding tot basisarts aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en studeerde af in 2005. Aan deze universiteit volgde hij ook de opleiding tot spoedeisende hulp arts (SEH-arts). Deze opleiding rondde hij af in 2012. Sindsdien is hij werkzaam bij het Spaarne Gasthuis op de spoedeisende hulp in Hoofddorp en Haarlem Zuid.

Profielfoto SEH-arts Sjoerd Bakker

“Mijn vader was huisarts en werkte veel, en de eerste keer dat ik in een ziekenhuis was, viel ik flauw. Kortom: de medische wereld sprak mij als kind niet echt aan”, lacht Sjoerd. “Toch besloot ik jaren later om toch die kant op te gaan en al vroeg in mijn opleiding wist ik dat de spoedeisende hulp mijn voorkeur had. Op de spoedeisende hulp ben je natuurlijk theoretisch bezig, maar kunnen je vaardigheden het verschil maken, zoals bij een reanimatie of verdoving voor een pijnlijke ingreep. Als SEH-arts moet je van alle markten thuis zijn.”

Het hoofd koel houden

“De spoedeisende hulp is zo dynamisch en veelzijdig! Alle denkbare spoedklachten komen voorbij. Elke dag staat het SEH-team paraat zonder te weten wat er gaat gebeuren. Hierdoor kan het voorkomen dat een rustige dag ineens omslaat naar een drukke dag en je wordt overvallen door de drukte. Het is zaak om dan snel te schakelen en het hoofd koel te houden, iets dat elke SEH-arts moet kunnen.”

“Doordat de SEH-arts aanwezig is op de plek waar de patiënten binnenkomen, kunnen we er direct aan bijdragen dat alle patiënten de optimale behandeling krijgen. We kijken met een brede blik naar het probleem en we werken nauw samen met alle disciplines en vakgroepen.”

Psychologisch aspect

Door landelijke personeelstekorten in de zorg, langer thuiswonende ouderen en doordat de hulpvraag steeds complexer wordt, neemt de drukte op de spoedeisende hulp toe. Wat doet dit met de aandacht voor de patiënt? “Natuurlijk is het een uitdaging om snel en effectief te werk te gaan, zonder de aandacht voor de patiënt uit het oog te verliezen, maar hoe druk het ook is: elke patiënt krijgt onze volledige toewijding.”

“Een SEH-arts heeft relatief kort contact met een patiënt, maar dit betekent niet dat er geen persoonlijke aanpak is. Elke patiënt is anders en daarmee ook de klachten die we dagelijks voorbij zien komen. Dit vergt telkens een andere aanpak. Als patiënt op de spoedeisende hulp ben je vaak kwetsbaar. Je komt in een ziekenhuis en je hebt nog geen idee wat er verder gaat gebeuren. Het is dan soms ook even aftasten welke benadering het beste past bij een patiënt, want niet iedereen heeft dezelfde wensen of behoeften. Het is belangrijk aspect van het vak, want de ene keer moet de aanpak voorzichtig zijn, de andere keer juist streng, vrijwel altijd spoedig en natuurlijk altijd doortastend. Het gaat vaak verder dan het simpelweg behandelen van een aandoening.”

Complete plaatje

“Niet alleen het contact met de patiënt is belangrijk, maar ook met de naasten. De ervaring leert dat je toch meer te weten komt als zij erbij zijn. Het geeft een goede aanvulling op het beeld dat we ons vormen van de patiënt. Maar ook als iemand buiten bewustzijn of in de war is, geven naasten ons inzicht in de situatie en wensen van de patiënt. Hoe functioneerde iemand hiervoor in de thuissituatie? Wat zijn de wensen ten aanzien van bepaalde behandelingen?”

Sjoerd is nog lang niet klaar bij de spoedeisende hulp. “De combinatie van theorie en praktijk, het contact met de patiënten, het teamwork en de veelzijdigheid die élke dag aanwezig is. Het is een geweldige plek om te werken!”

Meer over

SEH