Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Verdovende zalf bij ‘enge prikjes’

4-12-2019

Een infuus prikken voor een operatie – ook bij kinderen is die handeling vaak onvermijdelijk. Angst voor de prik en de pijn maken dat het voor hen geen pretje is. De polikliniek anesthesiologie ging daarom op zoek naar een oplossing om het prikken voor kinderen minder pijnlijk te maken. Er werd een pilot gedraaid met verdovende zalf. En die deed zijn werk!

kinderen op de kinderafdeling

De pilot startte 3 maanden geleden. Kinderen die geopereerd moesten worden kregen voorafgaand aan hun operatie een recept en instructie mee voor een verdovende zalf. Voor de operatie brachten zij de zalf aan op de plek waar het infuus moest komen. De Emla zalf heeft als werkzame stof lidocaine met prilocaine. Dit zijn verdovende medicijnen. De combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid te verdoven. Als het kind op de afdeling kwam voor de operatie werd de zalf verwijderd. Bij het inbrengen van het infuus op de holding (voorbereidingsruimte voor de operatie) hadden de kinderen geen pijn gaven ze aan. Bianca de Graauw, afdelingshoofd kinderafdeling, is lovend: “De pilot was heel succesvol. Iedereen is enthousiast. We gaan de zalf nu gebruiken voor alle kinderen (op uitzonderingen na) die een infuus krijgen voor een geplande operatie. Ook onderzoeken we verder hoe we deze manier van pijnbestrijding voor kinderen verder kunnen ontwikkelen binnen het Spaarne Gasthuis.”

De pilot met verdovende zalf wordt verder opgepakt door de commissie ‘kindvriendelijk Spaarne Gasthuis’. Deze commissie maakt zich hard voor een omgeving waarin een kind zich zo veilig mogelijk voelt en waar alles wordt ingezet om negatieve ervaringen zoveel mogelijk te beperken. Het enthousiasme is groot. Verschillende afdelingen sluiten zich aan. “Wie wil nou niet dat een kind zich prettig voelt, we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Zo ook de afdeling anesthesie”, aldus Pauline Duineveld, physician assisstant.