Sluiten
Thuis in
uw dossier

Vraag en antwoord over het coronavirus

28-2-2020

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) heeft Nederland bereikt. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Wereldwijd worden maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het Spaarne Gasthuis is, samen met haar regiopartners (GGD, Streeklab) goed voorbereid op een eventuele komst van het virus in de regio.

 

Bjorn Herpers, arts-microbioloog: “Er is in het Spaarne Gasthuis een speciaal protocol voor deze nieuwe infectie. Dit protocol is gebaseerd op adviezen van het RIVM/LCI (Landelijk Cöordinatiecentrum Infectieziekten). Dit protocol zegt dat verdachte gevallen patiënten zijn met bepaalde klachten die passen bij luchtweginfectie én die in een gebied zijn geweest waar verspreiding van het virus is beschreven of contact hebben gehad met een bewezen positieve patiënt.”

Ik ben ziek. Kan dat het nieuwe coronavirus zijn?

Inmiddels verspreidt het virus zich in Europa en sinds 27 februari ook in Nederland. Bekijk hier het actuele overzicht van de verspreiding. Bekijk hier het actuele overzicht van de verspreiding.

De kans dat mensen in Nederland met een verkoudheid of longklachten besmet zijn met het nieuwe coronavirus, is echter nog steeds klein. De kans is veel groter dat het een gewone griep is of een ander verkoudheidsvirus.

Bent u in een gebied geweest waar het coronavirus is aangetoond en heeft u klachten? Kom dan niet naar het ziekenhuis. Neem dan eerst contact op met uw huisarts of de GGD.

Wanneer moet ik telefonisch contact opnemen met de huisarts?

Mensen kunnen telefonisch contact opnemen met de huisarts als zij:

  • Koorts (hoger dan 38 graden) hebben met luchtwegklachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking).
  • En de afgelopen weken in een gebied zijn geweest waar het virus is aangetoond.
  • Of de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of onderzoek naar het coronavirus nodig is.

Hoe raak je besmet?

Het virus zit in de luchtwegen en verspreidt zich via druppeltjes door niezen of hoesten. De druppeltjes kunnen ook via de handen op voorwerpen komen, zoals een deurklink, stoel of telefoon. Als iemand anders het voorwerp aanraakt, kan hij of zij hierdoor het virus oppakken.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg en was je handen
  • Vermijd teveel contact met je eigen gezicht

Heeft het Spaarne Gasthuis zich voorbereid op het nieuwe virus?

Het Spaarne Gasthuis heeft specifieke protocollen voor het behandelen van patiënten die (mogelijk) besmet zijn met dit nieuwe virus. Deze protocollen zijn er om de patiënt goed te kunnen behandelen en besmetting van andere patiënten en medewerkers te voorkomen.

Wilt u meer informatie?

Alle algemene informatie over het coronavirus vind u op de website van het RIVM. De overheid heeft een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het virus: 0800-1351.