Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

VRE bacterie in het Spaarne Gasthuis

8-1-2018

Het Spaarne Gasthuis heeft te maken met de bacterie ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’ (VRE). De VRE-bacterie is voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Het ziekenhuis treft wel extra maatregelen om kwetsbare, ernstig zieke patiënten te beschermen.

Tot dit moment zijn er 3 ‘positieve’ patiënten. Van deze patiënten verblijft er nog 1 in ons ziekenhuis. Er is op dit moment geen opnamestop.

Maatregelen

De patiënten waarbij de bacterie is aangetroffen worden volgens protocol verpleegd in een aparte kamer met een aantal extra hygiënemaatregelen. Op die manier voorkomen we dat de bacterie wordt overgedragen op andere patiënten. Ook bij patiënten die mogelijk in aanraking zijn geweest met de bacterie worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Er wordt in een ‘contactonderzoek’ een kweek genomen van hun ontlasting om te onderzoeken of zij ook drager zijn. Als dat het geval is, gelden ook voor hen de genoemde maatregelen. De afdeling waar de bacterie is aangetroffen wordt gedesinfecteerd.

Er zijn geen mensen ziek geworden van de bacterie. Het Spaarne Gasthuis zet desalniettemin alles op alles om de bacterie uit het ziekenhuis te krijgen. Dat kost tijd.

Wat is een VRE?

VRE is de afkorting van Vancomycine-Resistente Enterokok. Enterokokken komen bij iedereen voor in de darm zonder dat men daar iets van merkt. Bij gezonde mensen is deze bacterie ongevaarlijk. Bij kwetsbare, ernstig zieke patiënten kan deze bacterie een infectie veroorzaken waarvoor behandeling met antibiotica noodzakelijk is. Wanneer deze bacterie niet meer reageert op de gebruikelijke antibiotica spreken we van VRE. Dit betekent dat infecties, veroorzaakt door de VRE bacterie, moeilijk te behandelen zijn.

Informatievoorziening patiënten

Alle betrokken patiënten of hun naasten zijn persoonlijk geïnformeerd. Ook andere betrokkenen zoals huisartsen zijn op de hoogte gesteld.

Vragen?

Onder dit bericht vindt u een aantal veel gestelde vragen & antwoorden over de VRE-bacterie. Mocht u aanvullende vragen hebben dan kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur contact opnemen met de afdeling infectiepreventie via (023) 224 0961.

Informatiefolder voor patiënten