Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Waar wil je over dromen?

29-1-2020

Uit een bak vol verschillende droomkaartjes kiest Quint het kaartje met een jong leeuwtje. Hij gaat namelijk tijdens zijn operatie dromen over 12 welpjes. Samen met recovery verpleegkundige Suzanne Blokker – van der Zalm vult hij het droomkaartje in. Ook de anesthesist is benieuwd naar zijn droom. Voordat Quint onder narcose gaat, vertelt hij in geuren en kleuren hoe hij straks welpjes gaat knuffelen. Hij vergeet bijna dat hij geopereerd wordt

Suzanne: “We gebruiken de droomkaartjes in de voorbereidingsruimte van de operatiekamer. Kinderen reageren heel erg leuk. Bij binnenkomst zijn ze soms verdrietig of bang. De kaartjes geven afleiding en doorbreken zenuwen of ver driet. Als kinderen in die ruimte komen voor de operatie kunnen ze uit een aantal kaartjes kiezen. Vervolgens vragen we hen waar ze graag over willen dromen. Bijvoorbeeld over voetbal of paarden of zoals Quint over welpjes. Dit schrijven we op het kaartje. Het kaartje gaat mee naar de anesthesist. Die leest dan voor welke droom is gekozen en speelt hierop in. Op de uitslaapkamer vragen we na de operatie of de droom is uitgekomen. Veel kinderen geven aan dat dat inderdaad zo is. Daar word ik zo blij van.”

Tips: hoe bereid je je kind voor op een operatie?

  • Vertel vooraf wat er gaat gebeuren en waarom.
  • Vertel wie hij of zij allemaal tegen kan komen. Bijvoorbeeld de dokter, medisch pedagogisch zorgverlener en anesthesist.
  • Bezoek het voorbereidingsspreekuur.
  • Snuffel rond op kids.spaarnegasthuis.nl.
  • Lees samen een boekje. Bijvoorbeeld ‘Nijntje in het ziekenhuis’ of ‘Ik maak je beter, zei Beer’.
  • Denk alvast samen met je kind na waarover hij of zij wilt dromen tijdens de operatie. Samen met de recoveryverpleegkundige kiest je kind een droomkaartje uit en vult deze in voor de operatie.