Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Waardegedreven geboortezorg met gerapporteerde uitkomsten

7-7-2021

De gezondheidszorg maakt de omslag naar ‘valuebased healthcare’, oftewel waardegedreven zorg. Wat betekent dit voor de geboortezorg? Zeven deelnemende samenwerkingsverbanden, waaronder het VSV van Rondom Zwanger, delen hun ervaring op het vernieuwende platform www.waardegedrevengeboortezorg.nl. Pieter-Kees de Groot, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis, doet ervaring op met het meten en bespreken van door de patiënt gerapporteerde uitkomsten en ervaringen. Binnen ons ziekenhuis is hij de kartrekker hiervan.

“Om iedereen mee te krijgen, vond ik twee dingen belangrijk: het moet niet meer tijd en administratie kosten. Wij bouwden de vragenlijsten daarom in ons ziekenhuisdossier in, zodat de zwangeren de vragenlijst vanzelf krijgen. Komen zij vervolgens bij mij of bij mijn collega’s op het spreekuur, dan zien we hun antwoorden met twee drukken op de knop. Ook zien we gelijk welke antwoorden afwijken en dus extra belangrijk zijn om te bespreken.”

Sneller naar de kern

De Groot: “Waar ik aanvankelijk dacht: dit gaat tijd kosten, merk ik nu dat het gesprek vaak sneller naar de kern gaat. ‘Het valt me op dat je stemming niet zo goed is’, zeg ik bijvoorbeeld naar aanleiding van de vragenlijst. Daarop vertelt de vrouw dat ze dit wel vaker heeft gehad. ‘Heb je hier hulp bij nodig’ vraag ik. Dan vertelt ze dat ze bij een psycholoog loopt, die ze bij terugval weer kan bellen. Zo onderzoek je samen waar iemands behoefte ligt. De volgende keer praat je erover verder.”

Naäma Letwory was tijdens haar zwangerschap onder begeleiding van De Groot en vulde de vragenlijsten in: “Mijn gynaecoloog vroeg mij tijdens mijn zwangerschap om de vragenlijsten in te vullen. Hij legde uit waarvoor dit is: om te kunnen kijken of de zorg goed loopt en wat je als cliënt nodig hebt. Ik heb ze met plezier kunnen invullen. Ze waren wel wat lang, maar ze snijden alle belangrijke aandachtspunten aan. Door de vragenlijst kwam aan de orde, dat ik me zorgen maakte over het borstvoeding geven. Ik heb namelijk vijf jaar geleden borstkanker gehad en toen is mijn linkerborst weggehaald. De dokter zei: ‘Misschien wil je vast een keer met onze lactatiekundige praten? Van dat aanbod heb ik dankbaar gebruikt gemaakt. Zo kon ik me optimaal voorbereiden. Na verloop van tijd werd het voeden met één borst toch te zwaar, maar we hebben het een kans gegeven.”

Meer regie voor de patiënt

“Onze IT-specialisten bouwden ook een dashboard, waarmee we realtime een samenvatting van de uitkomsten zien. Zo bieden de vragenlijsten straks ook zicht op hoe sommige groepen de zorg beleven, zoals vrouwen die een tweeling krijgen of die een keizersnede ondergaan.”

Binnen het VSV Rondom zwanger (Haarlem e.o.) doen het Spaarne Gasthuis en drie eerstelijns verloskundigenpraktijken als eerste ervaring op met meten en bespreken van patiëntgerapporteerde uitkomsten. De intentie is om later op te schalen naar het gehele VSV.