Sluiten
Thuis in
uw dossier

Droge handen of handeczeem?

26-3-2020

Tijdens de coronacrisis wordt veel gevraagd van onze handen. En dan met name bij zorgmedewerkers. Vaak wassen en desinfecteren is noodzakelijk, maar kan leiden tot een droge huid en zelfs tot handeczeem. De afdeling dermatologie heeft daarom adviezen opgesteld.

 

Hoe herken je of je handeczeem hebt?

Je huid is droog, rood en geïrriteerd en kan een jeukend of trekkend gevoel geven. Daarnaast kunnen er kloofjes of blaasjes aanwezig zijn. De klachten beginnen vaak op je handruggen, tussen je vingers of op je vingertoppen.

Is het besmettelijk?

Handeczeem is niet besmettelijk, zelfs niet als er vocht uit de huid komt.

Wat kun je hiertegen doen?

Gebruik regelmatig een vette handcrème om de klachten tegen gaan. Zorgmedewerkers met eczeem of die in de wintermaanden snel droge handen hebben, raden wij aan preventief een vette handcrème smeren. Het is zinvoller een aantal keren per dag een dunne laag crème of zalf aan te brengen dan één of twee keer een dikke laag. Probeer van het invetten van de handen een gewoonte te maken op vaste tijden, bijvoorbeeld altijd voorafgaand/ na het werk en tijdens pauzes, of na het wassen van de handen.

Wanneer je thuis bent, probeer dan je handen zo veel mogelijk te ontzien door handschoenen aan te trekken bij huishoudelijke taken met watercontact. Smeer ook dan je handen regelmatig in met een vette handcrème (verkrijgbaar bij apotheker en drogist). Gebruik de crème of zalf ook als de huid (bijna) is hersteld.

 

Lees hier de veelgestelde vragen over het coronavirus en het Spaarne Gasthuis