Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Wereld Prematurendag

17-11-2021

Op 17 november, Wereld Prematurendag, wordt internationaal stilgestaan bij de impact die vroeggeboorte heeft en steken we ouders en familie een hart onder de riem.

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 11.000 te vroeg geboren baby’s. Een vroeggeboorte heeft enorme impact op de gehele familie. Ieder jaar op 17 november vindt Wereld Prematurendag plaats. Op deze dag vergroten wij de bewustwording rondom vroeggeboorte.

Het doel van CARE4NEO is ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven. Dit betekent dat we op deze dag niet alleen aandacht vragen voor te vroeg geboren (prematuur) kinderen maar ook voor te licht geboren (dysmatuur) en ziek geboren kinderen.

11.000 baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Dit betekent ook duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een achtbaan: voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint deze achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld in iedere kleuterklas een te vroeg geboren kindje zit, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft.

Dit jaar was het motto: we maken een P van Prematuur

Ook in het Spaarne Gasthuis besteden we aandacht aan deze bijzondere dag: ouders kregen van CARE4NEO een chocoladeletter P, en een gelukspoppetje. Verder kregen ouders een rompertjes, speciaal voor deze dag en het Spaarne Gasthuis ontworpen. In de avond is er een bijeenkomst voor ouders om gezamenlijk koffie te drinken, hierbij is ook een vrijwilliger van CARE4NEO aanwezig. De rompertjes en de traktatie voor bij de koffie zijn gesponsord door De Vrienden van het Spaarne Gasthuis.

 

Meer over

Neonatologie