Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Werk aan je weerstand!

9-11-2017

Elke winter wordt 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking getroffen door griep. Het is geen pretje maar het gaat vanzelf weer over. Wat kun je zelf eigenlijk doen om een griep te voorkomen?

Griep is een infectie van de luchtwegen, veroorzaakt door het griep- ofwel influenzavirus. Het begint meestal heel plots met keelpijn, hoesten, spierpijn, koude rillingen en hoge koorts waar je een aantal dagen flink beroerd van kan zijn. De koorts verdwijnt na 3-5 dagen en na een week of twee ben je volledig hersteld. Een gewone verkoudheid met keelpijn, een snotterige neus en hoesten wordt ook vaak voor griep versleten maar is een veel mildere ziekte en wordt veroorzaakt door andere virussen (het rhinovirus bijvoorbeeld). Waarom krijgen mensen eigenlijk vooral griep in de herfst en de winter?

Robin Soetekouw, infectioloog in het Spaarne Gasthuis legt uit: “Griep gedijt beter bij lage temperaturen. Onder koude en droge omstandigheden kan het influenzavirus beter buiten het lichaam overleven en dus overgedragen worden. Dat gebeurt door hoesten, niezen en ook praten. Ook kan het virus worden overgedragen via handen en voorwerpen.

Weerstand

Bij een verminderde weerstand ben je vatbaarder voor griep en andere virussen. Wat is dat eigenlijk, weerstand? Soetekouw: “Met weerstand wordt ons afweersysteem bedoeld. Dit systeem moet ons beschermen tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen en de lymfeklieren. Ook de slijmvliezen zijn belangrijk. Als die zijn aangetast, door roken bijvoorbeeld, dan hebben bacteriën en virussen makkelijker toegang tot ons lichaam. Maar ook door een wondje in de huid is onze bescherming al verminderd.” Iedereen kan tegen een bacterie of virus aanlopen en ook een goede weerstand kan een griep niet altijd voorkomen. Al was het maar omdat er verschillende typen influenzavirus zijn en het virus elk jaar veranderingen ondergaat. Een goede weerstand kan er wel voor zorgen dat een griep minder hevig verloopt en sneller weer over is.

Vitaminen en probiotica?

Om de weerstand te verhogen gebruiken mensen vaak extra vitaminen of een probiotica-drankje. Heeft dat zin? Soetekouw: “Uit onderzoek blijkt dat het niet zo veel helpt. Een normaal, gezond mens heeft geen extra vitaminen nodig. Als je gezond eet met voldoende groente en fruit krijg je die goede stoffen al genoeg binnen. Het is eigenlijk vrij simpel. Voor een goede weerstand gelden de algemeen bekende maatregelen van rust, reinheid en regelmaat”

Houd je weerstand op peil

Gezond leven houdt de weerstand op peil. Dat betekent:

• Volwaardige voeding

• Voldoende rust nemen

• Hygiëne, vooral goed de handen wassen

• Beweging/sport