Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Ziekte van Asherman

25-10-2017
Profielfoto gynaecoloog Miriam Hanstede

Door Miriam Hanstede

Gynaecoloog

Het is zeldzaam, maar je zult het maar hebben en niet weten dat het te behandelen is. Niet elke huisarts of gynaecoloog is bekend met de ziekte van Asherman. Dat moet veranderen. Miriam Hanstede, gynaecoloog en operateur in het Asherman Expertisecentrum van het Spaarne Gasthuis vertelt.

“De ziekte ontstaat na een zwangerschap-gerelateerde ingreep of aandoening in de baarmoederholte, die trauma, hypoxie of een infectie aan het baarmoederslijmvlies geeft. Dat, in combinatie met de aanwezigheid van intra-uteriene verklevingen – die bij een hysteroscopie bevestigd worden – noemen we de ziekte van Asherman.”

Niet direct curetteren

Voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk moet een curettage na een miskraam in geval van nood plaatsvinden. Maar Hanstede adviseert om liever eerst af te wachten, of met medicatie de miskraam op gang te brengen. “Door een curettage kan het gebeuren dat je baarmoederslijmvlies definitief beschadigd, dan gaan de wanden tegen elkaar aan kleven. De baarmoederwand beseft – en hoe dat komt, weten we nog niet – dat die verkleefd zit. Daardoor wordt het slijmvlies ongevoelig voor hormonen die aangeboden worden. Hormonaal is er niets mis, maar bij patiënten met Asherman wordt dus geen baarmoederslijmvlies opgebouwd. Vandaar dat menstruatie uitblijft, of veel minder is.”

Geen echo, maar een hysteroscopie

De patiënt heeft zelf vaak door dat er iets mis is. ‘Even afwachten’ is dan niet het beste advies. Als menstruatie na een zwangerschap-gerelateerde ingreep uitblijft en als die na een kuur met Primolut of Duphaston nog niet op gang komt, is er een harde indicatie om te verwijzen voor een hysteroscopie. Een echo waarop dun baarmoederslijmvlies te zien is, zegt niet alles. Alleen een hysteroscopie kan de aanwezigheid van de ziekte van Asherman bevestigen.

Unieke expertise, unieke database

Hét hysteroscopisch centrum van Nederland is het Asherman Expertisecentrum in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Patiënten vanuit heel Europa komen hierheen. Hanstede: “Een van de meest lastige hysteroscopische ingreep is een adhesiolyse, het wegnemen van verklevingen in de baarmoeder. Ik doe 150 ingrepen per jaar, terwijl de gemiddelde gynaecoloog 5 Asherman-patiënten ziet in zijn carrière. Ons team biedt het hele traject; diagnose, behandelplan, nazorg en natraject. En we doen veel wetenschappelijk onderzoek. Onze database over 500 zwangeren is ongekend, wereldwijd. In dit ziekenhuis is 95% succes op volledig herstel van de baarmoederwand, alleen dan is zwangerschap mogelijk. Maar de take-home-baby-rate is 67%. Onduidelijk is nog of de 30% miskramen, meer dan bij de normale populatie, te wijten is aan de ziekte van Asherman.

Daphne en Ruurd Plas zijn blij dat dokter Hanstede, toen ze na een traject van bijna drie jaar een beetje moedeloos werden, zei: ‘Ik geef het nog niet op!’ Dolgelukkig met hun dochter Elin is Daphne’s advies aan de artsen helder: “Ga niet hannesen met echo’s of cycli bijhouden, of een eisprong checken, maar laat een hysteroscopie maken. Als het dan Asherman is, weet je waar je aan toe bent.” Lees hier hun verhaal.