Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Zwanger en uitgerekend voor 1 april 2022?

16-12-2021

Drie Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Spaarne Gasthuis nemen deel aan wereldwijd onderzoek van farmaceut Pfizer naar een doeltreffende bestrijding van het RS-virus. Het RS-virus veroorzaakt luchtweginfecties die bij volwassenen een stevige verkoudheid veroorzaken. Bij pasgeborenen kan het virus leiden tot grote benauwdheid, waarbij opname en soms zelfs beademing nodig is.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de JGZ Kennemerland, verloskundigen en gynaecologen. De helft van de zwangere vrouwen krijgt het vaccin, de andere helft een placebo (zoutoplossing). Ook de onderzoekers weten niet wat wordt toegediend. De baby’s worden na de zwangerschap gevolgd om te kijken of zij het RS-virus ontwikkelen en hoe ziek zij ervan worden. Marlies van Houten, kinderarts: “Als je ervaring hebt met een kind dat is opgenomen met het RS-virus dan weet je hoe benauwd een baby kan worden. Afgelopen zomer hadden we te maken met overvolle kinder IC’s. Naar verwachting is voor alle zwangeren gelukkig over 5 jaar dit RS-vaccin beschikbaar tijdens de zwangerschap.”

Meedoen?

We zijn nog op zoek naar deelnemers. Dus ben je zwanger en uitgerekend voor 1 april 2022? En wil je deelnemen aan onderzoek naar vaccinatie tegen het RS-virus om je eigen kind en toekomstige kinderen te beschermen hiertegen? Mail dan naar matisse@spaarnegasthuis.nl voor verdere informatie of vragen.

Meer weten over het onderzoek? Bekijk het filmpje.