Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

ATKOS

Het doel van het onderzoek is de klinische prestaties evalueren van de nieuwste, ongecementeerde knieprothese ATTUNE.

Het onderzoek is voor patiënten met knieslijtage (knieartrose) en ernstige symptomen. Voor dit onderzoek zijn in totaal 900 patiënten nodig. Het onderzoek loopt tot januari 2025.

Wanneer kunt u meedoen?

Heeft u slijtage aan uw knie  (knieartrose) en ernstige symptomen? Dan kunt u in aanmerking komen voor dit onderzoek.

Wat houdt meedoen in?

Voor de operatie wordt er een röntgenfoto gemaakt van uw been. Vervolgens krijgt u de ongecementeerde prothese. 1 jaar na de operatie wordt er weer een röntgenfoto gemaakt.

6 maanden na de operatie komt u opnieuw naar het ziekenhuis voor een extra controle. De arts neemt extra vragenlijsten af die gaan over sport, werk en uw mentale gezondheid.

Wat wordt er van u verwacht?

U komt eenmalig naar het ziekenhuis voor een extra controle. Ook vragen we u vragenlijsten in te vullen die gaan over sport, werk en uw mentale gezondheid.

Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

U kunt altijd stoppen met het onderzoek als u dat wilt. U wordt dan gevolgd zoals gebruikelijk is voor een knieprothese in het Spaarne Gasthuis.

Mogelijke voor-en nadelen van het meedoen

Het onderzoek brengt geen extra risico’s of nadelen met zich mee als het gaat om uw gezondheid. U bent extra tijd kwijt aan het invullen van de vragenlijsten (10 minuten per bezoek).

Achtergrond informatie over deze studie

De ATTUNE totale knieprothese is voor het eerst geplaatst in 2011. Sinds 2013 is de prothese wereldwijd beschikbaar. De prothese kan op 2 manieren gebonden worden aan het bot. Dit kan met botcement (gecementeerd) of zonder botcement (ongecementeerd).

De ongecementeerde versie heeft sinds 2016 een CE-markering. Dat betekent dat het voldoet aan bepaalde technische eisen. Om klinische resultaten betrouwbaar vast te stellen (ook na een CE-markering) dient de prothese in grote getallen en voor langere periodes geëvalueerd te worden.

Ben u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek?

Neem contact op met Rachid Rassir (arts-onderzoeker), Peter Nolte (orthopedisch chirurg) en Marjolein Schager (onderzoeksverpleegkundige).

(023) 224 16 73
kniestudies@spaarnegasthuis.nl