Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Instant

In dit onderzoek kijken we of een onregelmatig hartritme, ook wel boezemfibrilleren, kunnen herstellen naar een normale hartslag. Hiervoor gebruiken de inhalatie van een geneesmiddel met de naam flecaïnide-acetaat. We onderzoeken de veiligheid en werkzaamheid van verschillende doseringen van dit middel.

Het onderzoek is voor patiënten die in de afgelopen 48 uur een onregelmatig hartritme hebben ervaren. Voor dit onderzoek zijn in totaal 6 patiënten nodig. Het onderzoek loopt tot juni 2020.

Wanneer kunt u meedoen?

Heeft u in de afgelopen 48 uur een onregelmatig hartritme vastgesteld door de cardioloog? Dan komt u in aanmerking voor dit onderzoek. U mag alleen nog niet zijn behandeld met een medicijn.

Wat houdt meedoen in?

Uw deelname duurt volgens de planning 5 dagen en omvat slechts 1 bezoek aan het ziekenhuis (het eerste bezoek aan het ziekenhuis na klachten). Na deze dag krijgt u nog 2 controle telefoongesprekken met de onderzoeksverpleegkundige en wordt u gevraagd om uw hartritme te registreren met behulp van een mobiele hartmonitor die u mee naar huis neemt.

Wat wordt er van u verwacht?

Vertel de onderzoeksartsen alles over wat u weet over uw gezondheid en de medicatie die u nu gebruikt of gaat gebruiken tijdens het onderzoek. Als u de onderzoeksarts niet alles vertelt wat u weet, kan dat een gevaar vormen voor uw gezondheid.

Tijdens dit onderzoek mag u de geneesmiddelen intraveneus of oraal sotalol en ibutilide niet gebruiken.

Voor andere hartmedicatie gelden beperkingen wat betreft het moment waarop u ze mag gebruiken tijdens het onderzoek. Bespreek dit met uw onderzoeksarts.

Volg alle instructies van de onderzoeksarts op die u tijdens uw deelname aan dit onderzoek krijgt. Als u dit niet doet, kunt u niet langer deelnemen aan dit onderzoek. Als u niet goed weet wat u moet doen, neem dan contact op met uw onderzoeksarts.

De onderzoeksarts vertelt u hoe u het geneesmiddel inhaleert.

Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig. U kunt bespreken of u dit geneesmiddel wilt hebben of liever een ander geneesmiddel heeft, bijvoorbeeld een bètablokker of een ander antiaritmisch middel voor de behandeling van uw ziekte. De onderzoeksarts kan u meer vertellen over de verschillende behandelingsmogelijkheden die er zijn en de voor- en nadelen van elk daarvan.

Mogelijke voor-en nadelen van het meedoen

Het is belangrijk dat u de mogelijke voor- en nadelen goed afweegt voordat u besluit mee te doen. Als u meedoet aan dit onderzoek kan de onderzoeksmedicatie uw onregelmatige hartrite-symptomen verlichten, maar zeker is dat niet. Het kan zijn dat u er geen direct voordeel van heeft als u meedoet aan dit onderzoek.

Onderzoeken zijn een manier voor artsen om te ontdekken of een geneesmiddel nuttig is voor de behandeling van een ziekte. Door deel te nemen aan dit onderzoek, helpt u ons meer te weten te komen over de behandeling van onregelmatige hartslag. Deze kennis kan u of andere mensen met een onregelmatige hartslag in de toekomst helpen. Op elk moment tijdens dit onderzoek kunnen uw symptomen terugkomen of verslechteren. Als dit gebeurt kan uw onderzoeksarts uw gebruikelijke behandeling voor onregelmatige hartslag voortzetten.

De tijd die u in het ziekenhuis doorbrengt voor het onderzoek is ongeveer gelijk aan de tijd die u in het ziekenhuis zou doorbrengen als u behandeld zou worden met een intraveneuze injectie van flecaïnide-acetaat of andere beschikbare behandelingen.

Achtergrond informatie over deze studie

Een onregelmatige hartslag, ook wel Atriumfibrillatie (AF) is een vaak voorkomende vorm van een afwijkend hartritme. Het is een aandoening waarbij het hart snel en onregelmatig slaat. Paroxysmale AF is een bepaalde vorm van AF die intermitterend is (begint en stopt ook weer, en duurt niet langer dan 7 dagen). Flecaïnide-acetaat is een geneesmiddel dat in de vorm van een intraveneuze injectie (IV) in de bloedbaan of middels tabletten al meer dan 25 jaar wordt gebruikt voor de behandeling van AF. Het werkt doordat het AF stopt en het normale hartritme herstelt. Het kan 2-4 uur duren voordat de tabletten met flecaïnide-acetaat beginnen te werken. Intraveneus flecaïnide-acetaat moet in een ziekenhuis worden gegeven, en het kan minder dan 30 minuten duren voordat het begint te werken. In dit onderzoek inhaleert u het onderzoeksgeneesmiddel door uw mond. Bij inhalatie kan flecaïnide-acetaat in minder dan 15 minuten beginnen te werken.

Lees hier meer informatie over dit onderzoek (pdf, 535 kb)

Ben u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek?

Neem contact op met het researchteam:

Esther Bayraktar, researchverpleegkundige
Caroline Kalkman, researchverpleegkundige
Debby Zweers, Clinical research Coördinator

(023) 224 30 68
cardioresearch@spaarnegasthuis.nl

Zie hier het uitgebreide informatiepakket

Meer informatie over deelname aan dit onderzoek is te vinden via de onderstaande link.