Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

MATISSE

Pfizer heeft een vaccin ontwikkeld om infecties van het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) te voorkomen, dat volwassenen, kinderen en baby's kan treffen. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of het geven van het onderzoeksvaccin aan moeders, kan helpen om baby's te beschermen tegen een infectie met RSV. Het onderzoeksvaccin wordt Respiratoir Syncytieel Virus-vaccin (afgekort RSVpreF) genoemd. De veiligheid van het onderzoeksvaccin zal ook worden beoordeeld. Artsen kunnen het onderzoeksvaccin op dit moment niet (buiten een onderzoek) toedienen. De werkzaamheid van het onderzoeksvaccin wordt vergeleken met de werkzaamheid van een placebo. De placebo ziet er hetzelfde uit als het vaccin, maar heeft geen actief ingrediënt.

Gezonde zwangere vrouwen tussen de 18-49 jaar oud kunnen mee doen aan dit onderzoek, indien ze een uitgerekende datum hebben:

 • vanaf 20 juni 2022 t/m 11 november 2022

Wereldwijd zijn er 6900 deelnemers nodig voor het onderzoek, waarvan 150 voor Nederland. Het onderzoek loopt tot augustus 2023.

Wanneer kunt u meedoen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u zwanger bent van één kind, zelf gezond bent en de zwangerschap ongecompliceerd verloopt. Er gelden daarnaast nog aanvullende criteria, die het onderzoeksteam met u door zal nemen.

Wat wordt er van u verwacht?

Deelname voor u als moeder duurt 6 tot 10 maanden en voor uw baby tot 12 maanden na geboorte. Het onderzoek bestaat uit een aantal contactmomenten, waarvan een deel telefonisch of bij u thuis kan plaatsvinden.

Er wordt bloed bij u afgenomen, een vaccin/placebo toegediend en lichamelijk onderzoek verricht. Ook stellen we u vragen over uw gezondheid en medicijngebruik en vragen we u gedurende een week na de vaccinatie een elektronische dagboekje bij te houden. Tot slot wordt er navelstrengbloed afgenomen als u bevallen bent en wordt uw baby lichamelijk onderzocht.

Na de geboorte vragen wij u wederom om via een elektronisch systeem bij te houden of uw baby symptomen van een luchtweginfectie heeft, in dat geval zullen we wat snot van de baby verzamelen.

Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig. Als u wel meedoet, kunt u zich altijd bedenken en toch stoppen, ook tijdens het onderzoek. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Wel moet u dit direct melden aan de onderzoeker. De gegevens die tot die tijd zijn verzameld, worden voor het onderzoek gebruikt. Als u wilt, kan al het verzamelde lichaamsmateriaal worden vernietigd. Als er nieuwe informatie over het onderzoek is die belangrijk voor u is, laat de onderzoeker dit aan u weten.

Mogelijke voor- en nadelen van het meedoen

Het is belangrijk dat u de mogelijke voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, voordat u besluit om deel te nemen. Het is mogelijk dat u en uw baby niet direct profiteren van deelname. Het onderzoeksvaccin kan RSV voorkomen bij moeders en pasgeboren baby’s, maar dit is niet zeker. Uw deelname zal bijdragen aan een betere kennis van preventie van RSV bij baby’s. De informatie uit het onderzoek kan in de toekomst andere mensen helpen.

Mogelijke nadelen van deelname aan het onderzoek:

 • mogelijke bijwerkingen;
 • mogelijke ongemakken van de beoordelingen in het onderzoek.

Deelname aan het onderzoek betekent ook:

 • extra tijd;
 • extra tests;
 • instructies die u dient op te volgen.

Achtergrond informatie over deze studie

Lees hier meer informatie over het onderzoek.

Ben u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek?

Neem contact op met J. Veldhuijzen, verloskundige en onderzoekscoördinator of M. Izeboud, onderzoekscoördinator.
(023) 224 1665, 06-34338713
Matisse@spaarnegasthuis.nl

Onderzoeksteam:

 • Marlies van Houten, kinderarts
 • Pieter-Kees de Groot, gynaecoloog
 • Angelique Winkel, arts-onderzoeker
 • Elandri Fourie, arts-onderzoeker
 • Josseline Veldhuijzen, onderzoekscoördinator
 • Marjolein Izeboud, onderzoekscoördinator

Zie hier het uitgebreide informatiepakket

Meer informatie over deelname aan dit onderzoek is te vinden via de onderstaande link.