Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

OKIDOKI-6

Baby’s krijgen voor hun eerste verjaardag drie inentingen tegen pneumokokkenziekte via het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties beschermen nu tegen 10 typen pneumokokken. Deze typen zijn belangrijke veroorzakers van pneumokokkeninfecties bij jonge kinderen. De vaccinatie zorgt er ook voor dat de pneumokokken minder vaak voorkomen in de neus en keel. Er komen nieuwe vaccins die beschermen tegen meer typen pneumokokken. Het is belangrijk om te weten welke typen Pneumokokken nu veel voorkomen en ziekte veroorzaken. Dan weten we welke vaccins goed zijn voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

okidoki-6

Pneumokokkenziekte wordt veroorzaakt door bacteriën. Er zijn vele verschillende pneumokokken. Veel mensen dragen pneumokokken bij zich en worden niet ziek. Via niezen, hoesten of zoenen kun je elkaar besmetten, ook als je zelf niet ziek bent. Word je wel ziek van pneumokokken dan kun je een middenoorontsteking, bijholteontsteking en/of bronchitis krijgen. In het ergste geval kunnen ze ook leiden tot een longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Aan deze ernstige vormen kun je overlijden.

Voor wie is het onderzoek?

Kinderen van 24 maanden (± 4 weken) oud en hun ouders/verzorgers kunnen meedoen aan dit onderzoek.

Hoeveel deelnemers zijn er nodig?

330 kinderen en (één van) de ouders/verzorgers

Tot wanneer loopt het onderzoek?

Tot april 2023

Wanneer kunt u meedoen?

Als uw kind 2 jaar oud wordt in de periode tussen september 2022 en maart 2023.

Wat wordt er van u verwacht?

In de maand rondom de tweede verjaardag van uw kind komen we op huisbezoek. Dit huisbezoek duurt ongeveer 45 minuten en tijdens dit bezoek nemen we een (medische) vragenlijst af en de keel- neus en speekselkweken.

Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig. Als u wel meedoet, kunt u zich altijd bedenken en toch stoppen, ook tijdens het onderzoek. U mag op ieder moment stoppen met het onderzoek. Meld dit dan wel meteen bij de onderzoeker. U hoeft er niet bij te vertellen waarom u stopt.

Mogelijke voor- en nadelen van het meedoen

U en uw kind hebben zelf geen direct voordeel van meedoen aan dit onderzoek. Maar met uw deelname helpt u de onderzoekers om meer inzicht te krijgen in het effect van de pneumokokkenvaccinaties in het RVP. Ook leren we meer over de andere bacteriën en virussen. Hierdoor weten we wat er tot nu toe is bereikt en of het nodig is om het RVP in de toekomst aan te passen.

Meedoen aan het onderzoek kan deze nadelen hebben:

  • U bent aan het huisbezoek ongeveer 45 minuten tijd kwijt.
  • U en uw kind kunnen last hebben van ongemak bij het afnemen van de kweken.

Achtergrond informatie over dit onderzoek

Door alle coronamaatregelen in de afgelopen jaren kunnen sommige bacteriën en virussen nu vaker of minder vaak voorkomen dan drie tot vier jaar geleden.

In Nederland doen we dit onderzoek elke drie tot vier jaar. Zo kunnen we zien wat er veranderd is in de afgelopen jaren.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM in samenwerking met het Spaarne Gasthuis. Aan dit onderzoek doen 330 kinderen en hun ouders/verzorgers mee. We hebben met behulp van de Basisregistratie Personen ouders/verzorgers van kinderen wonend in Noord-Holland of de omgeving van het Spaarne Gasthuis benaderd om deel te nemen.

Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek?

Neem dan contact op met het Wetenschapsbureau van het Spaarne Gasthuis. Of bekijk voor meer informatie de folder met deelnemersinformatie.