Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Vital

Niet iedereen veroudert even snel. Met de uitkomsten van het onderzoek Vital, onderzoeken we of er kenmerken te vinden zijn die voorspellen of het afweersysteem minder snel of juist sneller veroudert. Met de uitkomsten verbeteren we de vaccinatieprogramma’s zodat u ook op hogere leeftijd zo goed mogelijk beschermd bent tegen infectieziekten, zoals de griep.

Het onderzoek is voor mannen en vrouwen. Er zijn 3 leeftijdsgroepen: 25 tot 49 jaar, 40 tot 64 jaar en 65 of ouder. In het Spaarne Gasthuis zoeken we 165 deelnemers uit de leeftijdscategorie 65 jaar of ouder. Wilt u meedoen en bent u jonger dan 65 jaar? Kijk op de website van het RIVM. Dit onderzoek loopt tot eind 2023.

Wanneer kunt u meedoen?

U kunt aan dit onderzoek meedoen als u in de winter van 2018/2019 de griepprik heeft gehaald.

Wat houdt meedoen in?

Het onderzoek bestaat uit 11 thuisbezoeken in een periode van 18 maanden. Dat betekent dat de onderzoeksmedewerker bij u thuis komt.

Het 5e, 9de en 10de bezoek duurt een uur. De andere bezoeken duren 15 tot 30 minuten.

Wat wordt er van u verwacht?

Als blijkt dat u mee kunt doen, meet de onderzoeker uw bloeddruk en de knijpkracht van uw hand. Verder worden er bloedmonsters, speeksel en een neus- en keeluitstrijk afgenomen en ontlasting verzameld. Ook stellen we u vragen over uw gezondheid en uw medicijngebruik. U krijgt in oktober 2019 de griepvaccinatie en rond april 2020 de pneumokokkenvaccinatie.

Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig. Als u meedoet, kunt u zich altijd bedenken en uw toestemming intrekken, ook tijdens het onderzoek. Dit heeft verder geen gevolgen voor u.

U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Als u wilt stoppen, meld dit dan direct bij de onderzoeker. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden gebruikt voor het onderzoek. Als er nieuwe informatie over het onderzoek is die belangrijk voor u is, laat de onderzoeker dit aan u weten.

Mogelijke voor-en nadelen van het meedoen

Het is belangrijk dat u de mogelijke voor- en nadelen goed afweegt voordat u besluit mee te doen.

Nadelen aan meedoen aan het onderzoek kunnen zijn:

  • Bloedafnames kunnen zeer doen of een bloeduitstorting geven.
  • Het neusuitstrijkje duurt een paar seconden en geeft even een vervelend of kriebelend gevoel. Heel soms ontstaat een bloedneus.
  • Het keeluitstrijkje duurt een paar seconden en kan een kortdurend kriebelend/kokhals gevoel geven.
  • Mogelijke bijwerking door de vaccinatie (zie paragraaf 6 en Bijlage E).

Deelname aan het onderzoek betekent ook:

  • Dat u extra tijd kwijt bent.
  • Dat u zich aan afspraken moet houden.

Achtergrond informatie over deze studie

Binnen de Nederlandse bevolking neemt het percentage volwassenen van 65 jaar en ouder toe. Bij het ouder worden, wordt de kans op het krijgen van infectieziekten zoals griep of longontsteking groter. Dit komt omdat de afweer minder goed werkt. Als gevolg hiervan zien we dat meer ouderen een infectieziekte krijgen, ernstiger of langer ziek worden en slechter herstellen. Een manier om infecties met bacteriën of virussen te voorkómen is vaccinatie.

Vaccinatie

Vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen tegen de ziekteverwekker (bacterie of virus) gaat maken. Deze antistoffen zorgen er samen met cellen van het afweersysteem voor dat de ziekteverwekker opgeruimd wordt. De geheugencellen van het afweersysteem onthouden hoe de ziekteverwekker eruitziet. Bij een volgende infectie met dezelfde ziekteverwekker kan het lichaam sneller en meer antistoffen aanmaken.

Wat onderzoeken we?

Hoe kunnen we ouderen beter beschermen tegen infectieziekten? Om hierachter te komen, willen we graag beter begrijpen hoe goed het afweersysteem van ouderen werkt in vergelijking met dat van jongeren en wat het effect is van andere factoren zoals algemene gezondheid. In dit onderzoek worden naast vragen over de algemene gezondheid allerlei onderdelen van het afweersysteem in het bloed, speeksel, keel en neus, voor en na vaccinatie gemeten. We meten bijvoorbeeld de hoeveelheid antistoffen en afweercellen in het bloed en de aanwezigheid van bacteriën en virussen in speeksel, keel, neus en darmen. Hiervoor gebruiken we twee verschillende vaccinaties: het griepvaccin en een pneumokokkenvaccin.

De griepvaccinatie is een herhalingsvaccinatie, deze krijgt u elk jaar aangeboden. Het pneumokokkenvaccin is een vaccinatie die de meeste volwassenen in Nederland nog niet eerder gehad hebben. Hierdoor kunnen we zowel de reactie van het afweersysteem op een nieuw vaccin als de reactie op een vaccin wat al eerder gegeven is bestuderen. Alle deelnemers krijgen deze griep- en pneumokokkenvaccinatie.

De minister heeft besloten dat alle volwassenen van 60 jaar en ouder een pneumokokkenvaccinatie krijgen aangeboden. Deze vaccinatie wordt in het voorjaar 2020 ingevoerd.

Lees hier meer informatie over dit onderzoek (pdf, 288 kb)

Ben u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek?

Neem contact op met Jacqueline Zonneveld, researchcoördinator bij het Spaarne Gasthuis.

(023) 224 16 65
vital@spaarnegasthuis.nl 

Zie hier het uitgebreide informatiepakket

Meer informatie over deelname aan dit onderzoek is te vinden via de onderstaande link.