Sluiten
Thuis in
uw dossier

Chirurgie

Van afwijkingen aan bloedvaten tot ingewikkelde botbreuken: chirurgie gaat over het hele lichaam. Soms zijn de ingrepen klein, soms ingrijpend.
''De beste zorg verlenen die er is, vind ik steeds weer een enorme uitdaging''

Roeland den Boer

Chirurg Vind uw arts >

Algemene chirurgie en gespecialiseerde chirurgie

Een chirurg opereert patiënten met allerlei aandoeningen, variërend van spataderen tot spoedoperaties na ongevallen. Daarnaast heeft elke chirurg speciale kennis van een of meer deelgebieden, zoals traumachirurgie, vaatchirurgie of maag/darmchirurgie. 

Direct een afspraak

Uw huisarts of een andere specialist verwijst u door. Elke gespecialiseerde chirurg heeft een eigen spreekuur. Voordeel hiervan is dat er geen wachtlijst is. U kunt direct terecht.

Speciale spreekuren

Op de polikliniek is een algemeen spreekuur. Ook zijn er voor verschillende aandoeningen speciale spreekuren. Uw (huis)arts verwijst u door. Speciale spreekuren verkorten de wachttijden.

Samenwerken

Een chirurg heeft vaak kennis van meerdere zaken. Bij veel ziektebeelden werken chirurgen samen. Bijvoorbeeld als het een complexe chirurgische ingreep betreft.

Chirurgen werken ook vaak nauw samen met andere medisch specialisten zoals orthopeden, cardiologen, neurologen en internisten.

Specialist aan het woord

“Chirurgie is meer dan alleen snijden. Het gaat uiteindelijk om het algehele welzijn van de patiënt. Persoonlijke aandacht, inlevingsvermogen en oog voor detail zijn het allerbelangrijkst voor een succesvolle operatie en voorspoedig herstel.”

Chirurgie – de meest voorkomende deelgebieden

Van veelvoorkomende ingrepen tot meer complexe operaties: bij het Spaarne Gasthuis werken chirurgen die werken met handvaardige technieken zoals kijkoperaties, snijden, prikken en boren.

Daarnaast heeft elke chirurg speciale kennis van een of meerdere deelgebieden.

Voorbeelden van deelgebieden binnen de chirurgie zijn:

  • Chirurgie bij kinderen – Kinderen vereisen soms een andere (gespecialiseerde) vorm van chirurgie. Tijdens de groei verandert het lichaam en daar houden kinderchirurgen rekening mee.
  • Laparoscopische chirurgie – een minder ingrijpende manier van opereren waarbij de chirurg weinig hoeft te snijden. Dit doet de chirurg met een laparoscoop, een instrument dat met name bekend is van kijkoperaties en buikoperaties.
  • Longchirurgie – loopt uiteen van het verhelpen van een klaplong tot complexe borstkaschirurgie.
  • Obesitas chirurgie  Obesitas chirurgie (ook wel bariatrische chirurgie of bariatrie genoemd) is een specialisme dat zich bezighoudt met de chirurgische behandeling van ernstig overgewicht (obesitas).
  • Oncologische chirurgie / gastro intestinale chirurgie – chirurgie bij mensen met kanker. Een operatie is nodig om bijvoorbeeld een tumor te verwijderen.
  • Traumachirurgie – de behandeling van botbreuken en/of verwondingen die door ongevallen, sportblessures of geweld veroorzaakt zijn. Dit kan een operatie betekenen met nazorg op maat of het begeleiden van een niet-operatieve behandeling.
  • Vaatchirurgie – van relatief onschuldige spataderen tot vernauwingen/verwijdingen van slagaders.

Video over de gipskamer

De traumachirurg kan patiënten na de behandeling van een botbreuk en/of verwonding doorsturen naar de gipskamer, waar gips wordt aangelegd en verwijderd. Vooral kinderen kunnen dit nogal eens spannend vinden. In deze video laten we precies zien hoe het er op de gipskamer van het Spaarne Gasthuis aan toe gaat.

Locaties:

8.2

Tevredenheid

Dit is het gemiddelde cijfer per jaar dat we van u kregen.

Kosten en vergoedingen

Waar bent u voor verzekerd en wat valt binnen het basispakket?