Sluiten
Thuis in
uw dossier

Dialyse

In Nederland zijn bijna 6000 mensen afhankelijk van dialyse (afvalstoffen uit het bloed halen). Het Spaarne Gasthuis dialyseert meer dan 40 jaar.

Dialyse op maat

Van continue behandeling op de intensive care tot thuisdialyse en van nachtelijke behandelingen tot vakantiedialyse. Het dialysecentrum biedt alle soorten dialyse. Waarom? Het ongemak voor de patiënt zo veel mogelijk wegnemen. Optimale zorg.

Extra zorg

Ondanks dialyse hebben patiënten vaak bijkomende klachten als jeuk, verminderde energie en bloedarmoede. In de dialysecentra van het Spaarne Gasthuis doen we er alles aan om de kwaliteit van leven te verbeteren en waar mogelijk het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

2 soorten dialyse

Wij bespreken met u welke soort dialyse voor u het best is en het beste bij u past.

Hemodialyse – U ligt in het ziekenhuis en via een slangetje gaat uw bloed naar een dialysemachine die afvalstoffen uit het bloed filtert. Meestal een paar keer per week.

Peritoneaaldialyse – U bent thuis of op het werk. Via een slangetje in uw buikholte onttrekt spoelvloeistof de afvalstoffen uit het bloed. De spoelvloeistof verversen, moet meerdere keren per dag.

Samenwerking

Met dialyse leiden de meeste patiënten een acceptabel leven, al blijft het een grote belasting. Veel patiënten willen een niertransplantatie.

De internist nefrologen van het Spaarne Gasthuis werken nauw samen met de academische medische centra in de regio. Transplantaties voeren zij uit in het VUMC, AMC of LUMC.

Waarom dialyse?

Nieren zuiveren het bloed. Als nieren niet goed werken – als de nierwerking is afgenomen tot ongeveer 10 procent – is een niertransplantatie of een vorm van dialyse noodzakelijk.

Thuisdialyse

Wanneer het medisch verantwoord is, kunt u in aanmerking komen voor thuisdialyse. Bij thuisdialyse krijgt u dezelfde behandeling als in het ziekenhuis, maar dan thuis in uw eigen vertrouwde omgeving. U hoeft dus niet elke keer naar het ziekenhuis te komen. Het dialyseapparaat staat bij u thuis.

Het Spaarne Gasthuis biedt 3 verschillende vormen van thuisdialyse:

  • Conventionele thuisdialyse met behulp van een partner
  • Thuisdialyse met meerzorg
  • Solo thuisdialyse

Cor Krikke en mevrouw van Veen dialyseren thuis via het Spaarne Gasthuis. Cor doet het helemaal alleen, mevrouw van Veen wordt geholpen door een thuisdialyseverpleegkundige. In onderstaande film vertellen zij over hun ervaringen met thuisdialyse en hoe het hun leven op een positieve manier heeft veranderd.

Locaties:

8.2

Tevredenheid

Dit is het gemiddelde cijfer per jaar dat we van u kregen.

Kosten en vergoedingen

Waar bent u voor verzekerd en wat valt binnen het basispakket?

"Wij halen voor u het beste uit de zorg"

Marleen Meurs

Internist nefroloog Vind uw arts >