Sluiten
Thuis in
uw dossier

Dialyse

In Nederland zijn bijna 6000 mensen afhankelijk van dialyse (afvalstoffen uit het bloed halen). Het Spaarne Gasthuis dialyseert meer dan 40 jaar.
Polikliniek 023 224 00 00Bekijk locaties

Dialyse op maat

Van continue behandeling op de intensive care tot thuisdialyse en van nachtelijke behandelingen tot vakantiedialyse. Het dialysecentrum biedt alle soorten dialyse. Waarom? Het ongemak voor de patiënt zo veel mogelijk wegnemen. Optimale zorg.

Extra zorg

Ondanks dialyse hebben patiënten vaak bijkomende klachten als jeuk, verminderde energie en bloedarmoede. In de dialysecentra van het Spaarne Gasthuis doen we er alles aan om de kwaliteit van leven te verbeteren en waar mogelijk het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

2 soorten dialyse

Wij bespreken met u welke soort dialyse voor u het best is en het beste bij u past.

Hemodialyse – U ligt in het ziekenhuis en via een slangetje gaat uw bloed naar een dialysemachine die afvalstoffen uit het bloed filtert. Meestal een paar keer per week.

Peritoneaaldialyse – U bent thuis of op het werk. Via een slangetje in uw buikholte onttrekt spoelvloeistof de afvalstoffen uit het bloed. De spoelvloeistof verversen, moet meerdere keren per dag.

Samenwerking

Met dialyse leiden de meeste patiënten een acceptabel leven, al blijft het een grote belasting. Veel patiënten willen een niertransplantatie.

De internist nefrologen van het Spaarne Gasthuis werken nauw samen met de academische medische centra in de regio. Transplantaties voeren zij uit in het VUMC, AMC of LUMC.

Waarom dialyse?

Nieren zuiveren het bloed. Als nieren niet goed werken – als de nierwerking is afgenomen tot ongeveer 10 procent – is een niertransplantatie of een vorm van dialyse noodzakelijk.

Het verhaal van Elly

Elly Booij (68) ligt 3 keer per week 5 uur aan een dialyseapparaat: “Eigenlijk moet ik elke dag, maar ik wil ook nog een leven hebben. Gelukkig luisteren de artsen en verpleegkundigen.” Lees het verhaal van Elly Booij.

Locaties

 • Dialyse

  Velsen Noord

  Polikliniek - 023 224 70 20
  Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur

 • Dialyse

  Haarlem Zuid

  Polikliniek - 023 224 30 20
  Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur

 • Dialyse

  Hoofddorp

  Polikliniek - 023 224 50 20 Etage 3, nr. 79
  Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur

Nieuws

In het Spaarne Gasthuis gebeurt veel. Op deze pagina leest u het laatste nieuws.

8.2

Tevredenheid

Dit is het gemiddelde cijfer per jaar dat we van u kregen.

Kosten en vergoedingen

Waar bent u voor verzekerd en wat valt binnen het basispakket?