Sluiten
Thuis in
uw dossier

Asherman

Bij de ziekte van Asherman ontstaan verklevingen in de baarmoeder. De wanden van de baarmoeder zijn aan elkaar geplakt. De verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal na een zwangerschap gerelateerde operatie zoals een curettage.

Wat zijn de gevolgen?

De verklevingen maken zwanger worden moeilijker.

Een beschadiging van het baarmoederslijmvlies kan komen door:

  • een curettage (een arts haalt weefselresten weg uit de baarmoeder)
  • het weghalen van de placenta
  • het weghalen van vleesbomen of poliepen
  • een infectie van de binnenwand van de baarmoeder
  • tuberculose

Waaraan merkt u dat u de ziekte van Asherman heeft?

Heeft u een operatie of ingreep aan uw baarmoeder gehad? Had u daarvoor een regelmatige menstruatie en merkt u nu dat u weinig of geen bloedverlies heeft? Dan heeft u misschien verklevingen in uw baarmoeder.

Diagnose en behandeling

Uw huisarts of gynaecoloog verwijst u door naar het Spaarne Gasthuis. Daar krijgt u een afspraak bij de Asherman-specialist van het ziekenhuis: Miriam Hanstede.

Is een verkleving te verhelpen?

Bij 95 procent van de patiënten is de behandeling succesvol: de specialist verwijdert de verklevingen en herstelt de functie van de baarmoeder.

Helaas hebben patiënten met de ziekte van Asherman een verhoogde kans dat de verklevingen spontaan weer terug komen. Dit gebeurt in 30% van de gevallen. Ook kunnen de verklevingen terugkomen na bijvoorbeeld een bevalling, miskraam of curettage.

Onderzoek

Waarom krijgen sommige vrouwen de ziekte van Asherman en andere niet? Onderzoek is nodig. Het doel: patiënten in de toekomst nóg beter helpen en informeren. Wordt u behandeld in het Spaarne Gasthuis? De specialist vraagt aan u of u wilt deelnemen aan het onderzoek.

Locaties: