Sluiten
Thuis in
uw dossier

Verzakking

Bijna 50 procent van alle vrouwen krijgt (ooit) een verzakking. Vrouwen met een verzakking hebben een zwaar gevoel in de onderbuik of rug of ervaren een ‘balgevoel’.

Niet elke verzakking heeft behandeling nodig. Heeft u dagelijks klachten? Een behandeling kan helpen.

Veel vrouwen denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. Toch zijn er goede behandelingen voor bekkenbodemproblemen. 

Wat is een verzakking?

Meerdere banden houden de blaas, de baarmoeder en de endeldarm op hun plaats. Deze organen rusten op de spieren van de bekkenbodem.

Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen naar buiten komen.

U heeft dan een verzakking. U kunt last krijgen van blaas- of plasproblemen. Of er ontstaan problemen met de ontlasting.

Pijn en/of problemen bij het vrijen treden ook regelmatig op bij een verzakking. 

Hoe ontstaat een verzakking?

De blaas, de baarmoeder of de darm kunnen afzonderlijk of tegelijk verzakken.

Een verzwakking kan verschillende oorzaken hebben zoals:

  • chronisch hoesten
  • zware arbeid
  • zwangerschap
  • bevalling

Ook aangeboren zwakheid van spieren / bindweefsel en veroudering kunnen de bekkenbodem verzwakken.  

Onderzoek naar uw klachten

De gynaecoloog onderzoekt u en maakt een (inwendige) echo. Daarna volgt eventueel aanvullend onderzoek, zoals een blaasonderzoek. 

Behandeling van uw klachten

Fysiotherapie, medicijnen, een ring of een operatie zijn mogelijk bij verzakkingsklachten. Uw klachten en type verzakking bepalen welke behandeling het beste voor u is. Niet bij elke verzakking is behandeling nodig.

Behandelmethoden

Bij bekkenbodemverzakking zijn meerdere behandelmethoden mogelijk:

  • fysiotherapie – Bij bekkenbodemfysiotherapie leert u de spieren van de bekkenbodem voelen en bewust te gebruiken. Een verzakking verdwijnt niet door fysiotherapie. Maar de behandeling kan wel klachten verminderen en verergering tegengaan. 
  • medicijnen – Heeft u last van verstopping (obstipatie) door een verzakking? Medicijnen kunnen de ontlasting dunner maken. Medicijnen met hormonen kunnen klachten verminderen die optreden na de overgang. 
  • ring – Vooral bij een verzakking van de blaas en/of de baarmoeder kan een ring de klachten verbeteren. Een ring is niet een definitieve oplossing, de verzakking blijft. Een ring biedt met name uitkomst voor vrouwen die niet geopereerd willen of mogen worden. 
  • operatieve behandelingen – Een operatie heeft als voordeel dat klachten meestal verminderen of verdwijnen. Maar houd rekening met een kleine kans op complicaties. Of dat de klachten na een paar jaar terugkeren. De herstelperiode van veel verzakkingsoperaties is minimaal 6 weken.

Locaties: