Sluiten
Thuis in
uw dossier

De zwangerschap

Bent u zwanger? Meestal begeleidt een verloskundige u tijdens uw zwangerschap en bevalling. Heeft u specialistische zorg nodig? Uw verloskundige of uw huisarts verwijst u door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Zorg van een verloskundige of zorg in het ziekenhuis?

U bent zwanger? U kiest zelf een verloskundigenpraktijk die u begeleidt tijdens uw zwangerschap en bij de bevalling. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Rondom Zwanger via rondomzwanger.nl.

Bij Rondom Zwanger werken de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis nauw samen met verloskundigen en kraamzorgorganisaties uit de regio.

Samen met u bepalen zij welke zorg voor u het beste is, in hoeverre u zorg krijgt in het ziekenhuis en stellen zij een persoonlijk zorgpad op. Hierin staat de begeleiding tijdens uw zwangerschap beschreven.

Uw zorgpad in de app

U kunt uw actuele zorgpad inzien via de app MediMapp. Bij elke halte vindt u aanvullende informatie die van toepassing is op dat moment.

Zodra de verloskundige of gynaecoloog uw persoonlijke zorgpad heeft gemaakt, kunt u het inzien door in te loggen. Meer informatie krijg je van je zorgverlener.

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Uw gynaecoloog adviseert u om te stoppen met roken. Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid van uw ongeboren baby. Door het roken vergroot u de kans op een miskraam. Met de begeleiding van de Stoppen met Roken coach, kunt u stoppen met roken.

Begin van uw zwangerschap

U wilt zo goed mogelijk aan een zwangerschap beginnen. Kijk op strakszwangerworden.nl, op deze website vindt u meer informatie. En alles over zwangerschap, geboorte en baby’s  vindt u op 24Baby.nl. Een van de meest vertrouwde online bronnen voor (aanstaande) ouders.

Onderzoeken tijdens uw zwangerschap

De meeste kinderen worden gezond geboren. Voor de geboorte kunt u de gezondheid van uw kind laten onderzoeken. Alle zwangeren krijgen dit onderzoek aangeboden en heet prenatale screening.

Er zijn verschillende onderzoeken:

  • bloedonderzoek – waarbij gekeken wordt naar uw bloedgroep en of u infectieziekten heeft.
  • combinatietest – na een echo en een bloedonderzoek weet u hoe groot de kans is dat uw kind het syndroom van Down heeft. Ook weet u wat de kans is op 2 ernstige aandoeningen: het Edwardssyndroom en het Patausyndroom. Voor dit onderzoek betaalt u een eenmalige eigen bijdrage.
  • NIPT – na een bloedonderzoek weet u of er aanwijzingen zijn voor het syndroom van Down of twee andere ernstige aandoeningen; het Edwardssyndroom en het Patausyndroom. Bij dit bloedonderzoek worden er soms andere erfelijke afwijkingen gevonden. Dit worden ”nevenbevindingen” genoemd. De NIPT is een relatief nieuwe test. Meer informatie over de NIPT leest u op de website meerovernipt.nl.
  • Twintigwekenecho – tijdens een echo kijkt de arts of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. U kiest zelf of u dit onderzoek wilt doen. Het onderzoek wordt vergoed.

Meer informatie leest u ook op de site van het RIVM: zwangerschapsscreeningen.

Locaties: