Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Asherman

De ziekte van Asherman zijn verklevingen in de baarmoederholte die zijn ontstaan na een zwangerschapsgerelateerde ingreep of aandoening, in combinatie met verminderde of uitblijvende menstruaties. Omdat het weinig voorkomt en de diagnose alleen gesteld kan worden door een hysteroscopie duurt het soms lange tijd voordat het aan het licht komt.

asherman

asherman-expertisecentrum

Waar een gemiddeld ziekenhuis 5-10 patiënten met de ziekte van Asherman behandelt per jaar, worden er in het Spaarne Gasthuis gemiddeld 100 patiënten per jaar geopereerd. Verwijzingen komen binnen via gynaecologen uit andere ziekenhuizen, huisartsen en patiënten verwijzen zichzelf.

Bekijk de animtatiefilm over het Asherman expertisecentrum in het Spaarne Gasthuis:

Behandeling

Patiënten worden gepland op de polikliniek als nieuwe patiënt als er al een hysteroscopie is verricht met het vermoeden op verklevingen of direct op de hysteroscopie kamer als er nog geen duidelijke diagnose is gesteld. Tijdens de intake geven we uitgebreide informatie over de ziekte en het behandeltraject. Indien noodzakelijk wordt een operatie gepland voor het verwijderen van de verklevingen, dit wordt transcervikale adhesiolyse met beeld versterking (TCA/BV) genoemd.

Tijdens deze operatie worden met behulp van röntgendoorlichting en contrastvloeistof zo veel mogelijk verklevingen verwijderd. De ingreep vindt plaats onder een roesje (in plaats van onder narcose of met een ruggeprik) waardoor patiënten veel sneller naar huis kunnen.

We halen momenteel een succespercentage van 95%. Hiermee wordt bedoeld dat binnen 1 tot 3 ingrepen, de verklevingen in 95% van de gevallen verwijderd kunnen worden en de vorm van de baarmoederholte zo goed mogelijk kan worden hersteld. Als de operatie succesvol verloopt wordt er een spiraaltje ingebracht zonder koper en zonder hormonen. De herstelperiode is ongeveer 8-10 weken, gedurende deze periode wordt een hormoonschema gebruikt en controle vindt plaats middels hysteroscopie. Meestal wordt ongeveer 2 weken voor de hysteroscopie het spiraal verwijderd.

Onderzoek

Waarom krijgen sommige vrouwen de ziekte van Asherman en andere niet? Onderzoek is nodig. Het doel: patiënten in de toekomst nóg beter helpen en informeren. Wordt u behandeld in het Spaarne Gasthuis? De specialist vraagt aan u of u wilt deelnemen aan het onderzoek. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Hieronder treft u de veelgestelde vragen omtrent de ziekte van Asherman.

Wat is het?

Wat zijn de gevolgen?

Diagnose en behandeling

Ik heb veel klachten van het hormonenschema moet ik ermee doorgaan?

Is het spiraal geldig als anticonceptie?

Mijn menstruaties lopen terug wat moet ik doen?

Helpt een IVF behandeling om sneller zwanger te worden?

Moet ik onder controle in het Spaarne gasthuis als ik zwanger ben?

Ik ben zwanger wat nu?

Is de kans op een miskraam groter?

Zijn er toegenomen risico’s in de zwangerschap?

Team

Wij werken met een dedicated team van artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten die helpen om de optimale zorg van diagnose tot aan nabehandeling te geven aan patiënten met de ziekte van Asherman.

Ons team van specialisten