Sluiten
Thuis in
uw dossier

Intensive care

De afdeling intensive care is een specialistische afdeling voor mensen die zo ziek zijn dat een of meerdere lichaamsfuncties niet goed meer werken. Denk aan bloedsomloop, ademhaling of de vochthuishouding. Intensieve zorg is dan nodig.
Wij halen voor u het beste uit de zorg

Paul Benner

Internist - intensivist Vind uw arts >

Op de intensive care zijn de artsen en de verpleegkundigen gespecialiseerd in het bieden van de beste zorg aan patiënten die instabiel en soms zelfs in levensgevaar zijn.

Stabiele patiënten kunnen de intensive care verlaten.

Beademing

Een bekend beeld van de intensive care is een bed dat omringd is met slangen en medische apparaten. Kan een patiënt niet goed ademhalen, dan neemt een machine de ademhaling over.

Er zijn 2 soorten beademing:

  • Non-invasief – de patiënt krijgt een masker op neus en mond. Het masker is met luchtslangen verbonden aan een beademingsmachine.
  • Invasief – de patiënt krijgt een buisje in de luchtpijp. De patiënt kan niet praten. Voor het inbrengen van het buisje wordt de patiënt in slaap gebracht.

Dagelijks kijken de artsen en verpleegkundigen van de intensive care of beademing nog nodig is.

Nierdialyse

Bij heel erg zieke patiënten werken de nieren soms niet goed meer. Nieren zijn vooral belangrijk voor de vochthuishouding en het verwijderen van afvalstoffen. Continue dialyse met een kunstnier is op de intensive care mogelijk. De kunstnier zuivert tijdelijk het bloed en voert vocht af.

Vocht en medicatie 

Op de intensive care krijgt een patiënt  vocht via een infuus, een slangetje in de ader. Via het infuus kunnen ook medicijnen en bloed gegeven worden.

Soms heeft een erg zieke patiënt grote hoeveelheden vocht nodig. Erg zieke patiënten houden vaak vocht vast. Het extra vocht plast de patiënt uit tijdens het herstel. Soms schrijft een arts medicijnen voor waarmee de patiënt water kwijtraakt.

In de war

Regelmatig raken mensen op de intensive care flink in de war. Dit heet een delier. Meestal gaat de verwardheid na een paar dagen vanzelf over.

Soms is een patiënt zo in de war dat we hem niet goed kunnen behandelen. De patiënt krijgt dan medicijnen voor meer rust en herstelt sneller. Het verblijf op de intensive care hoeft zo niet langer te duren dan nodig is.

Naar een gewone afdeling

Als patiënten de specialistische zorg van de intensive care niet meer nodig hebben, gaan ze naar een verpleegafdeling.

Locaties: