Nefrologie
Nefrologie houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van nierziekten. Nieren zorgen voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed en de vochthuishouding van het lichaam. Als uw nieren om wat voor reden dan ook niet goed werken, heet dat een nieraandoening. Als u een nieraandoening heeft wordt u verwezen naar de internist-nefroloog.

Wat is nierschade?
Bij milde nierschade heeft u meestal geen klachten. Het doel van uw behandeling is om verdere nierschade te voorkomen. Heeft u ernstige nierschade? Dan kunt u last krijgen van vermoeidheid, verminderde eetlust, jeuk en vocht vasthouden. Als uw nieren niet goed werken kunnen er schadelijke afvalstoffen in uw bloed terechtkomen. Medicatie is dan nodig om klachten te verminderen en om opstapeling van afvalstoffen en vocht tegen te gaan.
Wat is nierfalen?
Als uw nierschade zo ver gevorderd is dat uw nieren niet meer goed werken, spreken we van nierfalen. Het is dan noodzakelijk om een nierfunctievervangende behandeling te ondergaan. Dit kan bestaan uit dialyse of een niertransplantatie. U wordt uitgebreid voorgelicht wat mogelijk is voor u.
Dialyse
Soms hebben uw nieren hulp nodig bij het reinigen van uw bloed. Dat heet dialyse. Het Spaarne Gasthuis dialyseert al sinds 1969. Van continue behandeling op de intensive care tot thuisdialyse en van nachtelijke behandelingen tot vakantiedialyse. Het dialysecentrum biedt alle soorten dialyse.
Niertransplantatie
Een niertransplantatie is een vorm van een nierfunctievervangende behandeling. Er zijn verschillende onderzoeken nodig om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt. Uw internist-nefroloog kan u, afhankelijk van uw resultaten, verwijzen naar een academisch ziekenhuis (meestal het AUMC of het LUMC). In deze ziekenhuizen worden transplantaties uitgevoerd. De donornier kan afkomstig zijn van een levende donor (meestal een partner of familielid) of van een overleden persoon.
Het academisch ziekenhuis onderzoekt of iemand geschikt is voor het doneren van een nier. Als er geen geschikte, levende donoren beschikbaar zijn, komt u op de wachtlijst tot er een geschikte donornier van een overleden persoon aangeboden wordt. Na de niertransplantatie is het nodig afweeronderdrukkende medicijnen te gebruiken om te voorkomen dat uw donornier wordt afgestoten. U blijft onder controle van een internist-nefroloog.
Ons team van specialisten
Nierfalen heeft vaak een grote impact op uw kwaliteit van leven en dat van uw naasten. Daarom zijn bij dit proces behalve de internist-nefroloog ook een nierfalenverpleegkundige, diëtist en medisch maatschappelijk werk nauw betrokken.
Ons team van specialisten
Locatie(s) van deze aandoening
Haarlem Noord
Polikliniek
- (023) 224 0050
- Openingstijden: 08:00 - 16:30
Haarlem Zuid
Polikliniek
- (023) 224 0050
- Openingstijden: 08:00 - 16:30
Hoofddorp
Polikliniek
- (023) 224 0050
- Etage 1, volg C1
- Openingstijden: 08:00 - 16:30
Nieuw-Vennep
Polikliniek
- (023) 224 0050
- Openingstijden: 08:00 - 16:30
Heeft deze informatie u geholpen?
Fijn dat we u hebben geholpen.