Sluiten
Thuis in
uw dossier

KinderDiabetesCentrum

Heeft uw kind diabetes? Dan verandert uw dagelijks leven. Ouders, school, opa en oma: omgaan met diabetes is belangrijk. Kinderen met diabetes worden in het KinderDiabetesCentrum begeleid door een kinderarts, kinderdiabetesverpleegkundige, diëtiste en orthopedagoog.
"Wij halen voor u het beste uit de zorg"

Marlies van Houten

Kinderarts Vind uw arts >

De kinderarts bepaalt of een opname van uw kind op de kinderafdeling nodig is. Wanneer uw kind weer naar huis mag, krijgt u begeleiding van het KinderDiabetes Centrum. Bij minder ernstige ziekteverschijnselen is opname niet altijd nodig.

U moet samen natuurlijk langzaam wennen aan leven met diabetes. Daarom komt u iedere week naar het KinderDiabetes Centrum. Later zijn minder bezoeken nodig en komt u eens in de 3 maanden naar het centrum. 

Intensieve zorg in het begin

In het begin heeft u waarschijnlijk veel vragen. U bent onzeker of het wel goed gaat. Regelmatig controle is nodig. Net zo lang tot u zich zeker voelt in de nieuwe situatie.

Heeft u spoedvragen? U kunt het KinderDiabetes Centrum 24 uur per dag telefonisch bereiken op telefoonnummer (023) 224 7031.

Carrousel: kinderarts, diëtiste en verpleegkundige

Gaat alles goed? Dan komt u eens in de 3 maanden terug in ‘de carrousel’.

In anderhalf uur tijd bezoekt u de kinderarts, de gespecialiseerde kinderdiabetesverpleegkundige en de diëtiste.

U hoeft dus maar een keer naar het ziekenhuis te komen voor contact met alle zorgverleners. Een ander voordeel van ‘de carrousel’ is dat u kennis maakt met andere gezinnen met kinderen met diabetes. U kunt ervaringen met elkaar delen. 

3 keer 30 minuten: de ‘carrousel’

  • de kinderarts bespreekt met u de medische zaken, bijvoorbeeld de gemiddelde bloedglucosewaarde over de afgelopen 6 weken
  • de verpleegkundige bespreekt met u of de apparatuur goed werkt, of de bloedglucosewaarde stabiel is en eventuele problemen die u in de dagelijkse praktijk tegen komt
  • de diëtist bespreekt met u welke invloed voeding heeft en leert u rekenen met koolhydraten. 

De orthopedagoog: omgaan met sociale en emotionele aspecten

Hoe gaan kinderen op school om met diabetes? Hoe ga je om met prikangst? Hoe leer je accepteren dat je diabetes hebt? Sommige kinderen hebben op sociaal en/of emotioneel gebied wat meer begeleiding nodig.

U kunt met uw vragen terecht bij de orthopedagoog. Zij kan spelenderwijs uitvinden wat er in uw kind omgaat en hem of haar leren hoe je in het dagelijks leven om kunt gaan met diabetes. 

Grote veranderingen?

Als u na een tijdje voor een andere behandelmethode kiest, heeft u even wat meer begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind de insulinepomp gaat gebruiken. U bezoekt dan, net als in het begin, regelmatig het KinderDiabetes Centrum. Zodra u en uw kind gewend zijn aan de nieuwe methode komt u weer in ‘de carrousel’. 

Groepsbijeenkomsten: ervaring uitwisselen

Sommige vragen kunnen beter worden beantwoord door een lotgenoot dan door een arts of verpleegkundige. Daarom is er 2 keer per jaar een groepsbijeenkomst. Hiervoor krijgen 6 tot 8 kinderen en hun ouders een uitnodiging.

De bijeenkomsten zijn verdeeld in leeftijdsgroepen en er is een kinderarts, diabetesverpleegkundige, psycholoog en diëtist aanwezig.

Onderwerpen van de groepsbijeenkomsten kunnen zijn:

  • sporten met diabetes
  • voor het eerst alleen op schoolkamp of met vakantie
  • de overstap naar een andere school of vervolgopleiding
  • uitgaan en alcohol

Locaties: