KinderDiabetesCentrum
Heeft uw kind diabetes? Dan verandert uw dagelijks leven. Ouders, school, opa en oma: omgaan met diabetes is belangrijk.

Kinderen met diabetes worden in het KinderDiabetesCentrum begeleid door een kinderarts, kinderdiabetesverpleegkundige, diëtiste en orthopedagoog.
Uw kind heeft diabetes, wat nu?
Uw kind is ziek en krijgt de diagnose diabetes. De kinderarts bepaalt of een opname van uw kind op de kinderafdeling nodig is. Als uw kind na een eventuele opname weer naar huis mag, krijgt u begeleiding van het KinderDiabetesCentrum. Bij minder ernstige ziekteverschijnselen is opname niet altijd nodig.
In het begin heeft u waarschijnlijk veel vragen. U bent onzeker of het wel goed gaat met uw kind. U en uw kind moeten samen langzaam wennen aan leven met diabetes. Regelmatig controle is nodig. Net zo lang tot u zich zeker voelt in de nieuwe situatie. Daarom komt u iedere week naar het KinderDiabetes Centrum. Later zijn minder bezoeken nodig en komt u eens in de 3 maanden naar het centrum.
Na 3 maanden: carrousel met kinderarts, diëtiste en verpleegkundige
Gaat alles goed? Dan komt uw kind eens in de 3 maanden terug in zogenaamde ‘de carrousel’. In anderhalf uur tijd bezoekt u de kinderarts, de gespecialiseerde kinderdiabetesverpleegkundige en de diëtiste.
U hoeft dus maar een keer naar het ziekenhuis te komen voor contact met alle zorgverleners. Een ander voordeel van ‘de carrousel’ is dat u kennis maakt met andere gezinnen met kinderen met diabetes. U kunt ervaringen met elkaar delen.
3x 30 minuten:
- de kinderarts bespreekt met u de medische zaken, bijvoorbeeld de gemiddelde bloedglucosewaarde over de afgelopen 6 weken.
- de verpleegkundige bespreekt met u of de apparatuur goed werkt, of de bloedglucosewaarde stabiel is en eventuele problemen die u in de dagelijkse praktijk tegen komt.
- de diëtist bespreekt met u welke invloed voeding heeft en leert u rekenen met koolhydraten.
De orthopedagoog: omgaan met sociale en emotionele aspecten
Hoe gaan kinderen op school om met diabetes? Hoe ga je om met prikangst? Hoe leer je accepteren dat je diabetes hebt? Sommige kinderen hebben op sociaal en/of emotioneel gebied wat meer begeleiding nodig.
U kunt met uw vragen terecht bij de orthopedagoog. Zij kan spelenderwijs uitvinden wat er in uw kind omgaat en hem of haar leren hoe je in het dagelijks leven om kunt gaan met diabetes.
Grote veranderingen in de behandeling?
Als u na een tijdje voor een andere behandelmethode kiest, heeft uw kind even wat meer begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind de insulinepomp gaat gebruiken. U bezoekt dan, net als in het begin, regelmatig het KinderDiabetesCentrum. Zodra u en uw kind gewend zijn aan de nieuwe methode komt u weer in ‘de carrousel’.
Groepsbijeenkomsten: ervaring delen
Sommige vragen kunnen beter worden beantwoord door een lotgenoot dan door een arts of verpleegkundige. Daarom is er 2 keer per jaar een groepsbijeenkomst. Hiervoor krijgen 6 tot 8 kinderen en hun ouders een uitnodiging.
De bijeenkomsten zijn verdeeld in leeftijdsgroepen en er is een kinderarts, diabetesverpleegkundige, psycholoog en diëtist aanwezig.
Onderwerpen van de groepsbijeenkomst kunnen zijn:
- sporten met diabetes
- voor het eerst alleen op schoolkamp of met vakantie
- de overstap naar een andere school of vervolgopleiding
- uitgaan en alcohol
Heeft u een spoedvraag?
U kunt het KinderDiabetesCentrum 24 uur per dag telefonisch bereiken.
Hoe Dana dealt met diabetes

Dana Tehubijuluw is een jonge vrouw van 19 die sinds 2,5 jaar diabetes type 1 heeft. In november 2016 kwam ze bij het KinderDiabetesCentrum en vanaf nu wordt ze op de Ado(lescenten)-poli begeleid. “Fijn dat ik Harald blijf zien, hij voelt jongeren goed aan. Elk kwartaal bij de controle leer ik weer wat van hem.”
Ons team van specialisten
Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?
Locaties voor deze behandeling
Haarlem Zuid
Polikliniek
- (023) 224 7031
- Zuiderpoort
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur