Sluiten
Thuis in
uw dossier

Liesbreukpolikliniek

Binnen 1 werkdag een afspraak op de liesbreukenpolikliniek. De liesbreukenpolikliniek werkt zonder wachtlijst.
''De beste zorg verlenen die er is, vind ik steeds weer een enorme uitdaging''

Roeland den Boer

Chirurg Vind uw arts >

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in het lieskanaal. Een zwakke plek of opening in de buikwand veroorzaakt de uitstulping.

Wat merkt u van een liesbreuk?

Bij een liesbreuk heeft u een zwelling in de lies. De liesbreuk kan pijn doen. Klachten vergereren door persen of hoesten.

Liesbreuk behandelen

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf. De liesbreuk behandelen? Daarvoor is een operatie nodig.

Het verhaal van Toon

Toon Mans (45) onderging een liesbreukoperatie: “De operatie valt erg mee. Dit had ik eerder moeten doen.” (Lees het verhaal van Toon Mans)

TopZorg

Het Spaarne Gasthuis kreeg van zorgverzekeraar Menzis het predikaat TopZorg voor de behandeling van liesbreuken. TopZorg betekent dat het ziekenhuis volgens de verzekeraar voldoet aan alle wensen en eisen die patiënten aan deze behandeling stellen.

Werken zonder wachtlijst

De Liesbreukenpolikliniek werkt zonder wachtlijst. Dit betekent dat:

  • U binnen een werkdag een afspraak op de polikliniek hebt
  • U na het eerste bezoek een operatiedatum kunt kiezen
  • Bekijk de wachttijdenpagina van de chirurgie voor de behandeling liesbreuk.

De behandeling

Voor een liesbreukoperatie bezoekt u twee maal het ziekenhuis. Bij het eerste bezoek spreekt u de chirurg, de anesthesist (of: anesthesieverpleegkundige) en de opnameverpleegkundige.

De tweede keer komt u voor de operatie. Streven: u wordt geopereerd door de chirurg die u bij uw eerste bezoek zag. Soms lukt dit niet. In dat geval weet u vooraf welke andere chirurg u opereert.

Twee soorten liesbreukoperaties

In het Spaarne Gasthuis is de kijkoperatie de meest gebruikte methode. De chirurg maakt drie sneetjes in uw lies. Door één snee brengt de chirurg een kleine camera in. Via een monitor ziet hij wat hij doet. Door de andere sneetjes brengt de chirurg instrumenten in. De operatie vindt plaats onder narcose.

Voordeel van een kijkoperatie: u herstelt sneller en heeft na afloop drie kleine littekens.

Bij de klassieke methode gaat u onder narcose of krijgt u een ruggenprik. De chirurg maakt een snede van ongeveer 7 centimeter in uw lies.

Bij de kijkoperatie en bij de klassieke operatie brengt de chirurg een kunststof matje in. Het matje voorkomt dat de liesbreuk terugkomt.

Risico’s

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Bij elke operatie is er een kans op een complicatie, zoals een nabloeding of een infectie. In een enkel geval komt een liesbreuk terug. Dan kan een tweede operatie nodig zijn.

Na de operatie

Één dag na de operatie belt de verpleegkundige u en vraagt u hoe het gaat. De chirurg belt u enkele weken na de operatie.

De eerste week na de operatie mag u niet sporten. Zwaar tillen raden we ook af gedurende deze eerste week.

De specialist aan het woord

“Werk aan de lopende band? Ja. We voeren de operatie regelmatig uit. Zo vaak dat we in staat zijn de behandeling nog verder te perfectioneren. Een voorbeeld? Vroeger was een grotere snede (incisie) nodig. Nu een snee van 7 centimeter bij de klassieke methode en drie kleine sneetjes bij de kijkmethode. We beperken het ongemak steeds meer en patiënten herstellen sneller.”

Locaties: