Sluiten
Thuis in
uw dossier

Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

Problemen aan het spijsverteringskanaal? Dan verwijst uw arts u door naar de afdeling maag-, darm- en leverziekten (MDL). Bijvoorbeeld bij aandoeningen aan de slokdarm, de maag, de dunne of de dikke darm, de lever, de galwegen of de alvleesklier.
Polikliniek MDL (023) 224 0075
Polikliniek endoscopie (023) 224 0105
Bekijk locaties

Bevolkingsonderzoek

Het Spaarne Gasthuis is een van de centra waar het bevolkingsonderzoek naar darmkanker plaatsvindt. Dit onderzoek kan op de lange termijn ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen.

Het Spaarne Gasthuis voldoet aan de extra kwaliteitseisen van het RIVM om het vervolgonderzoek (coloscopieën) te mogen doen.

Tim Grool, MDL-arts: “Wij voldoen aan alle kwaliteitseisen. Daar zijn wij heel blij mee. Niet alleen de deelnemers aan het bevolkingsonderzoek hebben baat bij topklinische zorg, ál onze patiënten worden daar beter van.”

Topzorg voor mensen met darmkanker

Het Spaarne Gasthuis beschikt over een groen vinkje in de patiëntenwijzer voor darmkanker. Wat dat betekent? De MDL-zorg voor darmkankerpatiënten voldoet aan de strenge normen van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties (NFK).

De MDL-artsen werken intensief samen met buikchirurgen, internist-oncologen, radiologen en radiotherapeuten.

Speciale spreekuren

Zorgpad voor dikke darmkanker

Heeft uw huisarts een vermoeden van darmkanker, dan krijgt u een doorverwijzing voor een darmonderzoek. Indien er darmkanker bij u gevonden wordt, volgen alle noodzakelijke aanvullende onderzoeken zo spoedig mogelijk binnen het zorgpad dikke darmkanker. 

Locatie: Polikliniek MDL Haarlem Noord, Haarlem Zuid en Hoofddorp
Tijd: Op afspraak
Telefonische afspraken: (023) 224 0075
Korte beschrijving: Het traject wat plaatsvindt van het vermoeden van darmkanker tot na operatie.

Hepatitis Behandelcentrum

Hepatitisbehandeling op de MDL-afdeling van Spaarne Gasthuis voldoet aan de eisen van de Nederlandse Vereniging van MDL-artsen en Nederlandse Internisten Vereniging. Het centrum hoort bij de 40 officiële hepatitiscentra in Nederland. 

Locatie: Op afspraak
Tijd: Op afspraak
Telefonische afspraken: (023) 224 0075
Korte beschrijving: Voorlichting en behandeling over chronische virale hepatitis.

Spreekuur IBD

De IBD-verpleegkundige begeleidt patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (Inflammatory Bowel Diseases). Patiënten kunnen laagdrempelig bij de verpleegkundige terecht.

Locatie: Haarlem Noord, Haarlem Zuid en Hoofddorp
Tijd: Op afspraak
Telefonische afspraken: (023) 224 0075

Klinisch-genetisch onderzoek en advies erfelijke tumoren

Ongeveer 5 procent van veelvoorkomende vormen van kanker zijn erfelijk bepaald. De MDL-artsen werken nauw samen met klinische genetici en verwijzen patiënten binnen het Spaarne Gasthuis door voor familie- en DNA-onderzoek.

Locatie: Op afspraak in Hoofddorp
Tijd: Op afspraak
Telefonische afspraken: (023) 224 0075

Pre-assesment spreekuur maag- en darmonderzoek

Voordat u een maag- of darmonderzoek krijgt wilt u natuurlijk weten wat er gaat gebeuren. De endoscopieverpleegkundige legt het u vooraf uitgebreid uit tijdens het spreekuur. Uiteraard kunt u hier terecht met al uw vragen.

Wat maakt de afdeling MDL onderscheidend?

Opleiding tot MDL arts

Sinds jaar en dag verzorgt de MDL staf de opleiding tot MDL-arts. De MDL-artsenopleiding geeft een verfrissende blik op het vak MDL-ziekten. Nieuwe ontwikkelingen ziet u direct terug in de dagelijkse beroepspraktijk.

Wetenschappelijk onderzoek

In de dagelijkse MDL-praktijk vindt wetenschappelijk onderzoek plaats. Dit zorgt voor een permanente verdieping in het vakgebied en houdt de MDL-vakgroep up to date.

De wetenschappelijke resultaten komen de patiëntenzorg direct ten goede: zo onderzochten wij op de MDL-afdeling de effectiviteit van een nieuw darmvoorbereidingsmiddel. Het resultaat: het middel werkt zeer effectief en zorgt voor minder ongemak.

Locaties: