Sluiten
Thuis in
uw dossier

Obesitas chirurgie (maagverkleining)

Obesitas chirurgie (ook wel bariatrische chirurgie genoemd, of ‘bariatrie’) is een specialisme dat zich bezighoudt met de chirurgische behandeling van ernstig overgewicht (obesitas). Het betreft onder andere operaties voor een maagomleiding (gastric bypass) en een maagverkleining (sleeve operatie).
Wij halen voor u het beste uit de zorg

Wat is obesitas?

Obesitas is een chronische ziekte waarbij de gezondheid in gevaar is door een te hoog lichaamsgewicht. Het overgewicht wordt berekend met de BMI (body mass index). Daarvoor hebt u het lichaamsgewicht nodig en de lichaamslengte. Een normale BMI ligt tussen 18,5 en 25. Obesitas begint bij BMI 30.

Bereken uw BMI.

U kunt alleen in aanmerking komen voor een operatie tegen ernstig overgewicht als uw BMI 40 (of hoger) is. Of, wanneer uw BMI 35 (of hoger) is als u lijdt aan suikerziekte, hoge bloedruk, te hoog cholesterol, obstructief slaap apnoe syndroom (OSAS) of vroegtijdige slijtage van gewrichten (op röntgenfoto vastgesteld). Ook moet u 18 jaar of ouder zijn en tijdens uw eerste afspraak niet ouder zijn dan 65 jaar.

Hoe is obesitas te behandelen?

Een gezondere leefstijl met meer bewegen en inname van minder calorieën per dag is de beste behandeling van overgewicht. Maar, bij ernstig overgewicht kan bewegen moeilijk zijn, door kortademigheid of pijn in de gewrichten. De beste manier om het aantal calorieën per dag te verminderen is door een langdurige begeleiding door een professionele diëtist. Hebt u meerdere pogingen gedaan om af te vallen met behulp van een diëtist en blijft de obesitas bestaan, dan kan een operatie een laatste hulpmiddel zijn. U kunt er definitief een groot deel van het overgewicht mee verliezen.

Er zijn meerdere soorten operaties mogelijk. De meest uitgevoerde operaties tegen ernstig overgewicht zijn:

  1. maagverkleining (gastric sleeve)
  2. maagomleiding operaties: (gastric bypass, omegaloop gastric bypass)
  3. darmomleiding operaties: (duodenal switch, distale gastric bypass, Sadi-s)

Folder en informatiefilmpjes

De operaties hebben risico’s en verschillende bijwerkingen. Voor het beste resultaat moet u voor en na de operatie uw dagelijkse gewoontes veranderen: meer bewegen, gezonder eten, zes maaltijden per dag en nooit meer lijnen. Lees in de folder ‘obesitas chirurgie: operaties tegen overgewicht’ wat u te wachten staat.
Bekijk ook de informatiefilmpjes op deze website. U krijgt in korte animaties veel informatie over de periodes vóór, tijdens en na de operatie. De filmpjes zijn er ook in de talen Engels, Arabisch en Turks. Bekijk hieronder het eerste filmpje

Waar zijn wij goed in?

  • snel – Wij doen onze uiterste best om u vanaf de allereerste afspraak al binnen enkele weken duidelijkheid te geven over een operatie. Ook de wachtlijst voor de operatie houden wij zo kort mogelijk. Het hele traject voor de operatie hoeft bij ons daarom meestal niet langer dan een paar maanden te duren. Na goedkeuring van de chirurg en het behalen van het streefgewicht is de wachttijd voor een operatie minder dan een maand.
  • persoonlijk – U hoeft bij ons uw problemen niet in groepjes te bespreken met andere patiënten. De gesprekken zijn altijd persoonlijk en de zorg die wij u bieden is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Zo krijgt iedereen de beste persoonlijke aandacht en het beste persoonlijke advies.
  • ervaring – De vier bariatrische chirurgen in het Spaarne Gasthuis komen uit het voormalige MC Slotervaart in Amsterdam, dat tot 2018 het grootste bariatrische centrum was van ons land. Het zijn Arnold van de Laar, Maurits de Brauw, Sjoerd Bruin en Yair Acherman. Zij hebben jarenlange ervaring en expertise opgebouwd in obesitas chirurgie en voerden duizenden obesitas operaties uit.
  • duidelijk en eerlijk – Operaties tegen ernstig overgewicht zijn geen wondermiddelen. Daar zijn wij eerlijk in. U kunt er wel veel mee afvallen en een stuk gezonder door worden. Wij vertellen u eerlijk en duidelijk wat u van een operatie kunt verwachten.

Van afspraak tot operatie

Denkt u aan een operatie tegen uw ernstige overgewicht? Bespreek dit dan eerst met uw huisarts. U hebt een verwijsbrief nodig van uw huisarts of van een medisch specialist. Volg de 10 stappen naar een operatie.

Na de operatie

Na de operatie verlopen uw dagelijkse leven en uw eetpatroon ineens helemaal anders dan u gewend bent. U leest hierover meer in onze diverse folders over obesitas chirurgie.
Na de operatie komt u meermaals terug naar de polikliniek obesitas chirurgie voor controle. In de eerste jaren krijgt u meerdere controle afspraken, daarna elk jaar opnieuw.

Het team

Binnen het specialisme obesitas chirurgie werken obesitas chirurgen, internisten, diëtisten en psychologen nauw samen. Het gehele team obesitas chirurgie van MC Slotervaart, inclusief de betrokken artsen, werkt nu in het Spaarne Gasthuis. Het team heeft een samenwerkingsverband met Heliomare op gebied van Coaching op Leefstijl.

Locaties: