Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

De weg naar een gezond gewicht

De weg naar een gezond gewicht kan moeilijk en frustrerend zijn. Dat snappen we heel goed. Daarom staat uw persoonlijke situatie centraal in onze aanpak. Samen bepalen we stap voor stap welke behandeling het beste bij u past en helpen we u op weg naar een gezonder en wellicht gelukkiger leven.

Lukt het niet om zelf van uw ernstige overgewicht af te komen? Voelt u zich niet thuis in uw lichaam en hebben serieuze dieetpogingen niet het gewenste resultaat opgeleverd? Twijfelt u over welke stap u nu nog kunt nemen? Dan kan een operatie uitkomst bieden. Dit is een grote en ingrijpende beslissing, maar wel eentje die uw leven kan veranderen. We vertellen er daarom graag meer over, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Bij Baria Nederland is behandeling mogelijk wanneer er sprake is van ernstige obesitas (ook wel morbide obesitas genoemd). Hierbij is uw BMI hoger dan 40. Mocht u last hebben van bijkomende problemen, zoals een te hoge bloeddruk, slijtage van gewrichten, hoog cholesterol, slaapapneu of suikerziekte, dan is behandeling al vanaf een BMI van 35+ mogelijk. Ook moet u 18 jaar of ouder zijn en bij uw eerste afspraak niet ouder zijn dan 65 jaar.

Bereken hier uw BMI

De weg naar een gezond gewicht

Voor de eerste stap naar uw nieuwe leven zijn twee zogenaamde bariatrische operaties mogelijk:

1.  Een maagomleiding (gastric bypass)
Bij deze operatie omzeilen we de maag. We doen dit door een klein deel van de maag af te splitsen. Het kleine maagje wordt vervolgens aangesloten op de dunne darm. Even verderop wordt een tweede verbinding gemaakt met de darm om de gal- en verteringssappen bij de voeding te laten komen.Deze ingreep zorgt ervoor dat u nog maar zes keer per dag kleine beetjes gezond voedsel kunt eten. In de meeste gevallen raakt u snel verzadigd waardoor u gewicht verliest.

Lees meer over de gastric bypass

 

2.  Een maagverkleining (gastric sleeve)
Bij deze operatie wordt een groot gedeelte van de maag verwijderd. De maag wordt hierbij veranderd in een ‘sleeve’ (de Engelse vertaling van het woord ‘mouw’). Dit is een onomkeerbare operatie, waarna u nog maar weinig voedsel tot u kunt nemen en sneller een vol gevoel zult hebben. Dit zal leiden tot gewichtsverlies.

Lees meer over de gastric sleeve

 

Een nieuw begin

Na de operatie begint het gewichtsverlies. Na uw jarenlange strijd tegen overgewicht breekt nu een bijzonder periode aan, waarbij bepaalde klachten verdwijnen. In veel gevallen zal door de operatie slaapapneu, een hoog cholesterol gehalte en een te hoge bloeddruk verdwijnen. Ook zien we dat suikerziekte vaak veel beter te behandelen is en soms in zijn geheel verdwijnt. Natuurlijk kunnen we hier geen garantie op geven maar de meeste mensen met ernstig overgewicht worden een stuk gezonden en vitaler. De operatie is echter geen wondermiddel, het is slechts een hulpmiddel. Daarbij brengt een operatie ook risico’s met zich mee. Wij zullen deze tijdens het voortraject met u bespreken. In deze periode van verandering kunnen ook nieuwe sociale en emotionele problemen ontstaan. Daar letten we extra op tijdens poliklinische controles en een psycholoog maakt onderdeel uit van het team dat voor u klaar staat.

Alle patiënten die bij Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis worden geopereerd, worden jaarlijks gecontroleerd door onze internisten. Dit is voor een minimale periode van 5 jaar. Patiënten die een bariatrische operatie hebben ondergaan en die lichamelijke of geestelijke klachten hebben, kunnen levenslang, 24/7 terecht bij ons gespecialiseerde bariatrische team.

In goede handen

Met onze jarenlange ervaring en team van doorgewinterde specialisten bent u bij ons in goede handen. En niet alleen bij Baria Nederland kunt u op ons rekenen. We werken nauw samen met andere specialismen die eventueel nodig zijn bij uw behandeling. Zo krijgt u altijd, 24/7, de zorg en begeleiding die u nodig heeft onder één dak.

Gespecialiseerde en ervaren chirurgen

U en niemand anders staat centraal, met een aanpak op maat

24/7 per dag bereikbaar

Alles onder één dak: een compleet team staat voor u klaar

Het vertrouwen van het keurmerk STZ-ziekenhuis

Veiligheid staat voorop

Neemt u ook de stap?

De keuze voor een maagverkleining of -omleiding maak je niet zomaar. Heeft u een BMI van 40 of hoger en wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan eens een gratis info-date met een van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan telefonisch of veilig in het ziekenhuis voor u klaar.

Plan een info-date

Heeft u al een verwijsbrief? Neem dan contact met ons op om uw situatie te bespreken.

Bel ons of maak een afspraak