Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Obesitas

Obesitas is de medische naam voor overgewicht. Morbide obesitas betekent ernstig overgewicht. Het is een chronische ziekte, waarbij uw gezondheid in gevaar is.

obesitas-chirurgie-yair-asherman

Wanneer heeft iemand obesitas?

Een veelgebruikte manier om te bepalen of iemand obesitas heeft is de Body Mass Index (BMI). Om deze te berekenen heeft u het lichaamsgewicht (kilogram) en de lichaamslengte (meter) nodig. Een normale BMI ligt tussen 18,5 en 25. Obesitas begint bij een BMI hoger dan 30.

Bereken hier zelf uw BMI

Hoe kan obesitas behandeld worden?

Een gezondere leefstijl met meer beweging en minder (calorierijk) eten is de beste manier om van overgewicht af te komen. Maar, bij ernstig overgewicht kan bewegen moeilijk zijn. De beste manier om het aantal calorieën per dag aan te passen is een langdurige begeleiding door een professionele diëtist. Ook een psycholoog of personal trainer kunnen daarbij helpen.

Heeft u al meerdere pogingen gedaan om uw eetpatroon aan te passen met behulp van een diëtist en blijft de obesitas bestaan, dan kan een operatie een laatste hulpmiddel zijn. U kunt er definitief een groot deel van het overgewicht mee verliezen.

Bij het Obesitas centrum is behandeling mogelijk wanneer er sprake is van ernstig overgewicht. Ernstig overgewicht, of morbide obesitas, begint bij een BMI hoger dan 40. Heeft u last van bijkomende problemen, zoals een te hoge bloeddruk, slijtage van gewrichten, hoog cholesterol, slaapapneu of suikerziekte, dan is behandeling al vanaf een BMI van 35 mogelijk. U moet 18 jaar of ouder zijn en bij uw eerste afspraak niet ouder zijn dan 65 jaar.

Bekijk welke operaties mogelijk zijn

Laat u goed informeren

De keuze voor een behandeling maak je niet zomaar. Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan eens een gratis telefonische info-date met een van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan voor u klaar.

Plan een telefonische info-date

Heeft u al een verwijsbrief?
Neem dan contact met ons op om uw situatie te bespreken of een afspraak te maken. Bel met de polikliniek obesitas chirurgie via (023) 224 0320.