Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Alles over operaties tegen ernstig overgewicht

Lukt het u niet om van uw ernstige overgewicht af te komen, ondanks serieuze pogingen? Staat het overgewicht uw gezondheid in de weg? Dan kan een bariatrische operatie uitkomst bieden. Ontdek de voor- en de nadelen van maagverkleiningsoperaties.

maagverkleining-spaarne-gasthuis

 

Hoe gaat een traject voor een maagverkleining bij Baria Nederland?

Iedereen is anders. Bij Baria Nederland krijgt iedereen een eigen advies en behandelplan. De gesprekken met de chirurg, de internist, de psycholoog en de diëtist zijn altijd persoonlijk. Dit team geeft u een advies dat bij uw situatie past. Is een operatie mogelijk? Is het verstandig om het nu te doen of heeft u begeleiding vooraf nodig? Bij deze beslissing wordt een persoonlijk plan voor u gemaakt, bijvoorbeeld als u lijdt aan suikerziekte of hoge bloeddruk, of als u speciale medicijnen, bloedverdunners of medicatie voor uw schildklier neemt.

Welke operatie past bij u?

U zult twee beslissingen moeten nemen. Ten eerste: is een operatie voor u een goed idee. Ten tweede: welke operatie past het beste bij u. De keuze tussen een gastric bypass operatie en een gastric sleeve operatie is niet gemakkelijk. U bepaalt uiteindelijk zelf welke operatie u krijgt, samen met de chirurg.

Operaties tegen ernstig overgewicht zijn niet bijzonder gevaarlijk. Ze worden uitgevoerd door middel van kijkoperaties (ook wel laparoscopie genoemd), met enkele kleine sneetjes in de bovenbuik. Het is belangrijk dat u alle voordelen en nadelen kent, voordat u een beslissing neemt. En, dat u geen verkeerde verwachtingen hebt. De operatie is een hulpmiddel, niet een wondermiddel.

Het grootste voordeel is natuurlijk een gezonder gewicht, de rest van uw leven. Er kunnen nieuwe kansen ontstaan in uw leven, in uw werk, in uw sociale leven, in uw vrije tijd. Maar, er zijn ook bijwerkingen en risico’s. Uw beslissing is onomkeerbaar. Uw leven zal voorgoed veranderen.

Gastric bypass operatie (maagomleiding)

Bij de gastric bypass operatie wordt een groot gedeelte van uw maag omgeleid. Slechts een klein deel, ongeveer zo groot als een kiwi, wordt aangesloten op de dunne darm. Het gevolg is dat u per maaltijd veel minder kunt eten.

Lees meer over de gastric bypass operatie

Gastric sleeve operatie (maagverkleining)

Bij de gastric sleeve operatie wordt een groot gedeelte van de maag verwijderd uit het lichaam. Deze operatie kan dus niet hersteld worden. De verkleinde maag heeft de vorm en de grootte van een banaan. Het gevolg is dat u per maaltijd veel minder kunt eten.

Lees meer over de gastric sleeve operatie

De resultaten van maagomleiding en maagverkleining

De resultaten van de gastric bypass operatie en de gastric sleeve operatie zijn over het algemeen goed. De meeste mensen houden het gewichtsverlies na de operatie levenslang vol. Het volgen van de adviezen en de leefregels is daarvoor erg belangrijk. De kans dat u met een operatie minstens één-derde van uw startgewicht afvalt is ongeveer 50%.

Maar, niet alleen uw gewicht verbetert. Ook uw gezondheid. Klachten als suikerziekte type-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slaap-apneu, gewrichtsslijtage of kortademigheid zullen in veel gevallen verbeteren of zelfs genezen. Ook neemt de kans op een hartinfarct, beroerte, depressie of kanker af. Het is aangetoond dat mensen na een operatie tegen ernstig overgewicht langer en gezonder kunnen leven.

U valt af in de eerste twee jaren na de operatie. De meeste mensen schieten zelfs wat door met het gewichtsverlies, maar dat trekt vanzelf weer bij. Dan neemt het gewicht weer wat toe. Langzaam ontstaat een stabiel gewicht. Het is nooit precies te voorspellen hoeveel u afvalt. Dit is per persoon verschillend en hangt af van ten minste zes dingen:

 • Voeding na de operatie
  U valt meer af als u na de operatie niet alleen minder eet, maar ook gezonder eet. Stop definitief met koekjes, toetjes, chips, ijs en frisdranken en vermijd zoveel mogelijk bier, wijn en alcohol.
 • Leefstijl
  Met een nieuw gewicht kunt u gemakkelijker bewegen. Als u na de operatie ook echt meer gaat bewegen, zult u ook meer afvallen.
 • Geslacht en leeftijd
  Mannen vallen vaak iets minder goed af dan vrouwen. Mensen die ouder zijn dan 40 jaar vallen meestal iets minder goed af dan personen die jonger zijn.
 • Suikerziekte
  Mensen met suikerziekte vallen vaak iets minder af.
 • Startgewicht
  Bij de eerste afspraak op de polikliniek wordt uw startgewicht gemeten. Als uw startgewicht hoger is, dan zal ook uw eindgewicht hoger zijn. Toch vallen zwaardere personen meestal een iets hoger percentage van hun startgewicht af.

 

Hoeveel valt u af na de operatie? 

Met een gastric bypass operatie vallen personen vaak iets meer af dan met een gastric sleeve operatie. De kans dat u met een gastric bypass operatie minstens één-derde van uw startgewicht afvalt is iets groter dan 50%. Met een gastric sleeve operatie is die kans iets kleiner dan 50%.

Bekijk hier de informatiefilmpjes over een maagverkleiningsoperatie.

De risico’s van een operatie

Operaties tegen ernstig overgewicht zijn niet bijzonder gevaarlijk. Toch zijn er risico’s waar u rekening mee moet houden. Er kan altijd een complicatie ontstaan, zoals een bloeding of een infectie. In het Spaarne Gasthuis doen wij er alles aan om ernstige complicaties te voorkomen. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan bent u in goede handen. De kans op een ernstige complicatie is minder dan 1%. De kans op overlijden is erg klein, minder dan 0,05%.

De risico’s zijn niet voor iedereen hetzelfde. Mannen lopen meestal wat meer risico dan vrouwen. Het risico neemt ook toe naarmate u ouder bent. Roken verhoogt het risico en ook als u meer medicijnen gebruikt heeft u een hoger risico dan andere personen.

Wij doen ons uiterste best om de operatie en uw verblijf in het ziekenhuis zo veilig mogelijk te laten verlopen. Maar, u moet er zelf ook iets voor doen. Allereerst, door vóór de operatie te stoppen met roken. Vraag uw huisarts om u daarbij te helpen. Afvallen voor de operatie helpt ook om de risico’s te verlagen. Dat werkt al vanaf 6 kilogram of meer.

De risico’s van de gastric bypass operatie en de gastric sleeve operatie zijn ongeveer hetzelfde.

Klachten en bijwerkingen na de operatie

Na de operatie volgen drie fases van herstel elkaar op.

 • De eerste maand
  De meeste patiënten gaan de eerste dag na de operatie al weer naar huis. De pijn valt vaak erg mee. In de eerste maand moet u herstellen van de operatie en wennen aan het nieuwe eten. U mag de eerste 2 weken alleen maar vloeibare voeding eten en de eerste 3 weken weken niet zwaar tillen. De ontlasting is in het begin anders dan u gewend bent.
 • Het eerste jaar
  In het eerste jaar valt u razendsnel af, ongeveer 1 tot 2 kilogram per week. Daarbij kunt u zich wat moe gaan voelen, of koud. Soms ontstaat (tijdelijk) wat haaruitval. Er verandert veel voor u in dat eerste jaar: uw eetpatroon, uw lichaam en uw gezondheid. Al die veranderingen kunnen ook stress veroorzaken. Wij begeleiden u daarbij, maar zoek ook steun bij familie of vrienden en bij lotgenoten.
 • Na het eerste jaar
  Ook na het eerste jaar kunnen er nog klachten en problemen door de operatie ontstaan. De belangrijkste daarvan zijn:

Buikklachten

Vitaminetekorten

Galstenen

Inwendige darmbreuk

Maagzweer

Oprispingen (reflux) en brandend maagzuur

Dumping

Lage bloedsuikerwaarden

Huidoverschot

Gewichtstoename

Komt u in aanmerking voor een operatie tegen ernstig overgewicht?

Volg deze checklist:

 • U heeft zich verdiept in de voor- en nadelen van de operatie.
 • U beseft dat een operatie niet vanzelf werkt. Het resultaat hangt af van wat u eet.
 • U beseft dat een operatie onomkeerbaar is.
 • U beseft dat een operatie geen wondermiddel is. De kans dat u minder dan één derde van uw startgewicht afvalt is ongeveer 50%.
 • U heeft meerdere pogingen gedaan om af te vallen met professionele hulp van bijvoorbeeld een diëtist of psycholoog.
 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U heeft een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist.
 • U voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot uw overgewicht. Kijk hier of u in aanmerking kan komen. Bereken hier uw BMI. 
 • U heeft contact opgenomen met uw zorgverzekering over kosten en vergoedingen. Een operatie tegen ernstig overgewicht wordt vergoed door de zorgverzekeraar als u voldoet aan de gestelde voorwaarden. Wij hebben met alle Nederlandse zorgverzekeraars een contract.

komt-u-in-aanmerking

Neemt u ook de stap?

Een operatie tegen ernstig overgewicht is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. U kunt er veel door afvallen, een stuk gezonder worden en jaren langer leven. Maar dit kan alleen als u uw levensstijl aanpast. Wij vertellen u graag eerlijk en duidelijk wat u van een operatie kunt verwachten en geven u altijd de zorg die past bij uw persoonlijke situatie.

Heeft u een BMI hoger dan 35 en wilt u meer weten over een operatie? Plan dan eens een gratis telefonische info-date met één van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan voor u klaar.

Plan een telefonische info-date

Heeft u al een verwijsbrief?
Neem dan contact met ons op om uw situatie te bespreken of een afspraak te maken. Bel met de polikliniek obesitas chirurgie via (023) 224 0320.

Locatie van dit specialisme

Hoofddorp

Polikliniek
Meer informatie over de locatie Hoofddorp