Alles over operaties tegen ernstig overgewicht
Lukt het u niet om van uw ernstige overgewicht af te komen, ondanks serieuze pogingen? Staat het overgewicht uw gezondheid in de weg? Dan kan een bariatrische operatie uitkomst bieden. Ontdek de voor- en de nadelen van maagverkleiningsoperaties.

Hoe gaat een traject voor een maagverkleining bij Baria Nederland?
Iedereen is anders. Bij Baria Nederland krijgt iedereen een eigen advies en behandelplan. De gesprekken met de chirurg, de internist, de psycholoog en de diëtist zijn altijd persoonlijk. Dit team geeft u een advies dat bij uw situatie past. Is een operatie mogelijk? Is het verstandig om het nu te doen of heeft u begeleiding vooraf nodig? Bij deze beslissing wordt een persoonlijk plan voor u gemaakt, bijvoorbeeld als u lijdt aan suikerziekte of hoge bloeddruk, of als u speciale medicijnen, bloedverdunners of medicatie voor uw schildklier neemt.
Welke operatie past bij u?
U zult twee beslissingen moeten nemen. Ten eerste: is een operatie voor u een goed idee. Ten tweede: welke operatie past het beste bij u. De keuze tussen een gastric bypass operatie en een gastric sleeve operatie is niet gemakkelijk. U bepaalt uiteindelijk zelf welke operatie u krijgt, samen met de chirurg.
Operaties tegen ernstig overgewicht zijn niet bijzonder gevaarlijk. Ze worden uitgevoerd door middel van kijkoperaties (ook wel laparoscopie genoemd), met enkele kleine sneetjes in de bovenbuik. Het is belangrijk dat u alle voordelen en nadelen kent, voordat u een beslissing neemt. En, dat u geen verkeerde verwachtingen hebt. De operatie is een hulpmiddel, niet een wondermiddel.
Het grootste voordeel is natuurlijk een gezonder gewicht, de rest van uw leven. Er kunnen nieuwe kansen ontstaan in uw leven, in uw werk, in uw sociale leven, in uw vrije tijd. Maar, er zijn ook bijwerkingen en risico’s. Uw beslissing is onomkeerbaar. Uw leven zal voorgoed veranderen.
Gastric bypass operatie (maagomleiding)
Bij de gastric bypass operatie wordt een groot gedeelte van uw maag omgeleid. Slechts een klein deel, ongeveer zo groot als een kiwi, wordt aangesloten op de dunne darm. Het gevolg is dat u per maaltijd veel minder kunt eten.
Lees meer over de gastric bypass operatie
Gastric sleeve operatie (maagverkleining)
Bij de gastric sleeve operatie wordt een groot gedeelte van de maag verwijderd uit het lichaam. Deze operatie kan dus niet hersteld worden. De verkleinde maag heeft de vorm en de grootte van een banaan. Het gevolg is dat u per maaltijd veel minder kunt eten.
Lees meer over de gastric sleeve operatie
De resultaten van maagomleiding en maagverkleining
De resultaten van de gastric bypass operatie en de gastric sleeve operatie zijn over het algemeen goed. De meeste mensen houden het gewichtsverlies na de operatie levenslang vol. Het volgen van de adviezen en de leefregels is daarvoor erg belangrijk. De kans dat u met een operatie minstens één-derde van uw startgewicht afvalt is ongeveer 50%.
Maar, niet alleen uw gewicht verbetert. Ook uw gezondheid. Klachten als suikerziekte type-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slaap-apneu, gewrichtsslijtage of kortademigheid zullen in veel gevallen verbeteren of zelfs genezen. Ook neemt de kans op een hartinfarct, beroerte, depressie of kanker af. Het is aangetoond dat mensen na een operatie tegen ernstig overgewicht langer en gezonder kunnen leven.
U valt af in de eerste twee jaren na de operatie. De meeste mensen schieten zelfs wat door met het gewichtsverlies, maar dat trekt vanzelf weer bij. Dan neemt het gewicht weer wat toe. Langzaam ontstaat een stabiel gewicht. Het is nooit precies te voorspellen hoeveel u afvalt. Dit is per persoon verschillend en hangt af van ten minste zes dingen:
- Voeding na de operatie
U valt meer af als u na de operatie niet alleen minder eet, maar ook gezonder eet. Stop definitief met koekjes, toetjes, chips, ijs en frisdranken en vermijd zoveel mogelijk bier, wijn en alcohol. - Leefstijl
Met een nieuw gewicht kunt u gemakkelijker bewegen. Als u na de operatie ook echt meer gaat bewegen, zult u ook meer afvallen. - Geslacht en leeftijd
Mannen vallen vaak iets minder goed af dan vrouwen. Mensen die ouder zijn dan 40 jaar vallen meestal iets minder goed af dan personen die jonger zijn. - Suikerziekte
Mensen met suikerziekte vallen vaak iets minder af. - Startgewicht
Bij de eerste afspraak op de polikliniek wordt uw startgewicht gemeten. Als uw startgewicht hoger is, dan zal ook uw eindgewicht hoger zijn. Toch vallen zwaardere personen meestal een iets hoger percentage van hun startgewicht af.
Hoeveel valt u af na de operatie?
Met een gastric bypass operatie vallen personen vaak iets meer af dan met een gastric sleeve operatie. De kans dat u met een gastric bypass operatie minstens één-derde van uw startgewicht afvalt is iets groter dan 50%. Met een gastric sleeve operatie is die kans iets kleiner dan 50%.
Bekijk hier de informatiefilmpjes over een maagverkleiningsoperatie.
De risico’s van een operatie
Operaties tegen ernstig overgewicht zijn niet bijzonder gevaarlijk. Toch zijn er risico’s waar u rekening mee moet houden. Er kan altijd een complicatie ontstaan, zoals een bloeding of een infectie. In het Spaarne Gasthuis doen wij er alles aan om ernstige complicaties te voorkomen. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan bent u in goede handen. De kans op een ernstige complicatie is minder dan 1%. De kans op overlijden is erg klein, minder dan 0,05%.
De risico’s zijn niet voor iedereen hetzelfde. Mannen lopen meestal wat meer risico dan vrouwen. Het risico neemt ook toe naarmate u ouder bent. Roken verhoogt het risico en ook als u meer medicijnen gebruikt heeft u een hoger risico dan andere personen.
Wij doen ons uiterste best om de operatie en uw verblijf in het ziekenhuis zo veilig mogelijk te laten verlopen. Maar, u moet er zelf ook iets voor doen. Allereerst, door vóór de operatie te stoppen met roken. Vraag uw huisarts om u daarbij te helpen. Afvallen voor de operatie helpt ook om de risico’s te verlagen. Dat werkt al vanaf 6 kilogram of meer.
De risico’s van de gastric bypass operatie en de gastric sleeve operatie zijn ongeveer hetzelfde.
Klachten en bijwerkingen na de operatie
Na de operatie volgen drie fases van herstel elkaar op.
- De eerste maand
De meeste patiënten gaan de eerste dag na de operatie al weer naar huis. De pijn valt vaak erg mee. In de eerste maand moet u herstellen van de operatie en wennen aan het nieuwe eten. U mag de eerste 2 weken alleen maar vloeibare voeding eten en de eerste 3 weken weken niet zwaar tillen. De ontlasting is in het begin anders dan u gewend bent.
- Het eerste jaar
In het eerste jaar valt u razendsnel af, ongeveer 1 tot 2 kilogram per week. Daarbij kunt u zich wat moe gaan voelen, of koud. Soms ontstaat (tijdelijk) wat haaruitval. Er verandert veel voor u in dat eerste jaar: uw eetpatroon, uw lichaam en uw gezondheid. Al die veranderingen kunnen ook stress veroorzaken. Wij begeleiden u daarbij, maar zoek ook steun bij familie of vrienden en bij lotgenoten. - Na het eerste jaar
Ook na het eerste jaar kunnen er nog klachten en problemen door de operatie ontstaan. De belangrijkste daarvan zijn:
Buikklachten
Darmkrampen of buikpijn zijn vaak te voorkomen door langzamer te eten en door regelmatig te eten, zes even grote maaltijden per dag. Ook is het belangrijk om vlak voor het eten, tijdens en vlak na het eten niet te drinken.
De ontlasting kan veranderen. Misschien ontstaat obstipatie, misschien juist wat diarree. Dit heeft meestal met de voeding te maken. Eet daarom gezond en kies producten met veel vezels. Sommige mensen krijgen buikklachten van koolzuurhoudende dranken of van lactose in de voeding.
Vitaminetekorten
Door het nieuwe eetpatroon kunt u te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk om de rest van uw leven elke dag een multivitamine en –mineralen pil te slikken. Het is ook belangrijk om elk jaar uw bloed te laten controleren. De eerste 5 jaar gebeurt dit in het ziekenhuis, bij onze internist, daarna kan dat ook bij uw eigen huisarts. Blijkt uit het bloedonderzoek dat u te weinig vitaminen, mineralen of ijzer hebt? Dan krijgt u extra voorgeschreven. Zo blijft u goed onder controle.
Galstenen
Door snel gewichtsverlies kunnen galstenen ontstaan na de operatie. Als hierdoor klachten ontstaan, dan kan een galblaasoperatie nodig zijn.
Inwendige darmbreuk
Na een gastric bypass operatie kan een verstrengeling van de dunne darm ontstaan. Dat heet een inwendige darmbreuk, of interne herniatie. Dit kan pijnlijk zijn en is soms ernstig. Dan kan een spoedoperatie nodig zijn.
Maagzweer
In de verkleinde maag kan een maagzweer ontstaan. Mensen die na de operatie blijven roken lopen hierop een verhoogd risico.
Oprispingen (reflux) en brandend maagzuur
Vooral na de gastric sleeve operatie kunnen oprispingen en brandend maagzuur ontstaan. Dit wordt reflux genoemd. Vaak wordt dan een maag beschermerd medicijn voorgeschreven. Soms zijn deze klachten zo ernstig dat de gastric sleeve moet worden omgezet naar een gastric bypass.
Dumping
Na een gastric bypass operatie kan dumping ontstaan ongeveer een half uurtje na het eten of drinken van iets zeer vets of iets zeer zoets. Er ontstaat dan een naar gevoel, alsof je even moet gaan liggen, met zweten en hoofdpijn. Na ongeveer een half uur trekt dit beroerde gevoel vanzelf weer weg. Dumping kan hinderlijk zijn, maar veel mensen hebben er maar zelden last van.
Lage bloedsuikerwaarden
Na een gastric bypass operatie wordt suiker uit eten en drinken sneller opgenomen. Hierdoor kunnen grotere schommelingen van de suikerwaardes in het bloed ontstaan. Dit kan na een aantal jaren gebeuren als mensen weer wat sneller kunnen eten. Deze lage bloedsuikerwaarden kunnen klachten veroorzaken zoals hartkloppingen, zweten, (bijna) wegrakingen (kort verlies van bewustzijn) en moeheid. Deze problemen zijn vaak te voorkomen door langzaam te eten en door regelmatig te eten, zes even grote maaltijden per dag.
Huidoverschot
Wanneer u veel afvalt kan huidoverschot ontstaan. Voor iedereen is dit verschillend. Het kan gaan om overtollige huid van de buik, de billen, de borsten, de bovenarmen, de bovenbenen, de hals of de rug. Huidoverschot is niet alleen vervelend, het kan ook tot schaamte leiden. Een buikwandcorrectie of andere plastisch chirurgische operaties kunnen dan een oplossing zijn. Helaas vergoedt de zorgverzekeraar deze operaties meestal niet. Onze plastisch chirurgen kunnen u helpen met uw aanvraag bij de zorgverzekeraar.
Gewichtstoename
Na een maagverkleining of maagomleiding vallen mensen eerst af. Meestal schiet het gewichtsverlies wat door. Daardoor neemt het gewicht na ongeveer twee jaar meestal ook weer wat toe. Het uiteindelijke resultaat van de operatie wordt meestal pas 8 tot 10 jaar na de operatie bereikt. De gewichtstoename verschilt per persoon. Veel hangt er van af of het lukt om het nieuwe eetpatroon van zes even grote maaltijdjes per dag vol te houden. Genoeg blijven bewegen is ook belangrijk.
Aankomen kan mentaal moeilijk zijn. De angst om weer te zwaar te worden kan groot zijn. Bij de controles na de operatie wordt aandacht besteed aan wat u verwacht van uw gewicht, of het u lukt om u aan de beweeg- en eetadviezen te houden en of u nog hulp en begeleiding hierbij nodig heeft.
Maagverkleining? Motivatie is cruciaal

Kiezen voor een maagverkleining, dat doe je niet op een achternamiddag. De ingreep zelf valt mee, maar je leven na de operatie verandert nogal. Toch was er voor treinconducteur Kees van der Laan (64 jaar) geen twijfel: “Op een gegeven moment ben je er klaar mee, al dat gewicht dat je meesleept.
Komt u in aanmerking voor een operatie tegen ernstig overgewicht?
Volg deze checklist:
- U heeft zich verdiept in de voor- en nadelen van de operatie.
- U beseft dat een operatie niet vanzelf werkt. Het resultaat hangt af van wat u eet.
- U beseft dat een operatie onomkeerbaar is.
- U beseft dat een operatie geen wondermiddel is. De kans dat u minder dan één derde van uw startgewicht afvalt is ongeveer 50%.
- U heeft meerdere pogingen gedaan om af te vallen met professionele hulp van bijvoorbeeld een diëtist of psycholoog.
- U bent 18 jaar of ouder.
- U heeft een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist.
- U voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot uw overgewicht. Kijk hier of u in aanmerking kan komen. Bereken hier uw BMI.
- U heeft contact opgenomen met uw zorgverzekering over kosten en vergoedingen. Een operatie tegen ernstig overgewicht wordt vergoed door de zorgverzekeraar als u voldoet aan de gestelde voorwaarden. Wij hebben met alle Nederlandse zorgverzekeraars een contract.
Neemt u ook de stap?
Een operatie tegen ernstig overgewicht is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. U kunt er veel door afvallen, een stuk gezonder worden en jaren langer leven. Maar dit kan alleen als u uw levensstijl aanpast. Wij vertellen u graag eerlijk en duidelijk wat u van een operatie kunt verwachten en geven u altijd de zorg die past bij uw persoonlijke situatie.
Heeft u een BMI hoger dan 35 en wilt u meer weten over een operatie? Plan dan eens een gratis telefonische info-date met één van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan voor u klaar.
Plan een telefonische info-date
Heeft u al een verwijsbrief?
Neem dan contact met ons op om uw situatie te bespreken of een afspraak te maken. Bel met de polikliniek obesitas chirurgie via (023) 224 0320.
Locatie van dit specialisme
Hoofddorp
Polikliniek
- (023) 224 0230
- Etage 3, volg F3
- Openingstijden: 8:00 - 16:30 uur
Heeft deze informatie u geholpen?
Fijn dat we u hebben geholpen.